Tortorellan päässä täystuhosta

Hän on täällä taas!

Kaikkien NHL-kirjoittajien suosikkihahmo, John Tortorella, on palannut NHL-penkin taakse. Kiistelty pitkän linjan kiekkomies onnistui vakuuttamaan Columbus Blue Jackets -toimitusjohtaja Jarmo Kekäläisen kyvyistään luotsata haaksirikon partaalla ajelehtiva ohiolaislaiva kohti valoisampaa satamaa.

Lähtökohtaisesti Tortorellan palkkaus on valtava riski Kekäläiseltä. Jopa tarpeettoman kova riski. On aivan hyvin mahdollista, että Tortorellan totaalivalmentaminen johtaa sekä miehen itsensä että suomalaisen esimiehensä kilometritehtaalle. Ja Ohiossa määrätietoisesti alkaneen huippujoukkueen rakennusprojektin kaatumiseen.

John Tortorella on toki kannuksensa huippukiekossa hankkinut. Ansioluetteloa koristaa kirkkain kruunu kaikista, Stanley Cup -mestaruus keväällä 2004 Tampa Bay Lightningin peräsimessä. Saman kauden päätteeksi tulisieluinen amerikanitalialainen palkittiin Jack Adams -palkinnolla vuoden valmentajana. Ja olihan mies ehtinyt voittamaan jo vuosia aiemmin alemmalla tasolla, kun hän pääsi kannattelemaan Calder Cupia AHL-liigan mestarina Rochester Americansin kanssa.

Tortorellan palkkaus on valtava riski Kekäläiseltä.

Toisaalta toinenkin ääripää on nähty. New York Rangersissa välit pelaajien kanssa jäähtyivät, suorastaan jäätyivät. Tortorellan autoritäärinen johtamistyyli on omiaan syömään koko joukkueen henkisiä voimavaroja ja ruokkimaan konflikteja. Näin kävi Manhattanilla ja onkin mielenkiintoista seurata, kuinka kauan kestää, ennen kuin kipinät lentelevät Tortorellan ja esimerkiksi jo New Yorkin -ajoilta tutun sentteri Brandon Dubinskyn kohdattua uudelleen. Rangers-vuosina Dubinsky oli vielä nuori nöösipoika, nyt joukkueensa avainhyökkääjiä ja pukukopin johtajia.

Tortorellan edellinen päävalmentajapesti päättyi potkuihin Vancouver Canucksista. Aika kuvankauniissa Vancouverissa oli sanalla sanoen vaikea: organisaatio oli johtamisensa suhteen turbulenssissa eikä Tortorella saanut joukkueen peliä oikein missään vaiheessa uomiinsa. Ehkäpä parhaiten ajanjaksosta jäikin mieleen välikohtaus Calgary Flames -ottelun jälkeen. Tuolloin Tortorellalle tuomittiin toimitsijakieltoa tämän yrittäessä jatkaa ottelun aikana syntynyttä sanaharkkaa Flames-valmentaja Bob Hartleyn kanssa vielä Flames-pukukopissa.

Blue Jacketsin alkukausi on ollut kaikkien odotusten vastainen ja se on koko liigan huonoin joukkue, kun ensimmäinen kuukausi runkosarjasta lähestyy loppuaan. Pudotuspelihaaveet voidaan jo pitkälti haudata. Oli selviö, että ex-päävalmentaja Todd Richardsin oli mentävä.

Tortorella ei ole varmasti oikea henkilö korjaamaan Blue Jacketsin pelillistä ongelmavyyhtiä, mutta lyhyen aikavälin tavoitteen toteuttajana hän saattaisi sittenkin olla ihan mies paikallaan. Ideaaliolosuhteissa 57-vuotias amerikkalainen voisi olla jopa Ted Nolanin tasoinen huippuluokan projektivalmentaja.

Tässä juuri piileekin Blue Jacketsin ja Tortorellan liiton suurin potentiaalinen kompastuskivi ja samalla avain Kekäläisen kiekkojohtajauran alamäen alkuun. Tortorellalle tehty kolmivuotinen sopimus tuntuu lähtökohtaisesti hurjalta. Loppukausi olisi voinut vielä olla ihan hyväksyttävä, mutta kaksi vuotta siihen lisää?

Ideaaliolosuhteissa Tortorella voisi olla jopa Ted Nolanin tasoinen huippuluokan projektivalmentaja.

Pahin skenaario tulevasta on seuraava: ensi tai viimeistään sitä seuraavalla kaudella Tortorellan alaistensa psyykettä voimakkaasti kuormittava valmennustyyli johtaa joukkueen sisäisiin ristiriitoihin. Vähitellen pelillinen tasapainokin horjuu, kunnes seuraa totaalinen pelillinen romahdus, Tortorellan potkut ja mahdollisesti isompikin siivous Blue Jackets -johdossa.

Tortorella poistuu paikalta sadatellen jättäen jälkeensä savuavat rauniot ja sekasortoiseen tilaan saatetun jääkiekkojoukkueen.

Tuossa sekasorron tilassa punnitaan erityisen tarkasti Kekäläisen ja organisaation ykkösmiehen John Davidsonin välinen luottamus yhteistyökyky. Vieläkö Kekäläisen aikanaan St. Louis Bluesiin värvännyt Davidson luottaa hyvän ystävänsä kiekkojohtajan kykyihin?

Palkkaamalla Tortorellan on Kekäläinen saattanut itsensä puun ja kuoren väliin, josta ei ole helppoa poispääsyä. Suomen arvostetuimman kiekkojohtajan lähitulevaisuus maailman kovimmassa kiekkoliigassa on nyt pelissä.