Tuomarivirhe väljähdytti Vittelin

Kestävyysurheilun heinäkuinen merkkiteos, maantiepyöräilyn Ranskan ympäriajo lähestyy ensimmäisen kolmanneksen krouviaan. Suuri sirkus ei ole välttynyt draamalta tänäkään vuonna.

Jo heti avauspäivän henkilökohtainen aika-ajo murskasi unelmia. Loistavan alkukauden ajanut ikinuori espanjalainen Alejandro Valverde kaatui sateen liukastuttamalla asfaltilla. Äkkitörmäyksen seurauksena murtuivat sekä polvilumpio että tämänvuotiset menestystoiveet. Movistar-tallin tähden loppukausi ja mahdollisesti koko kilpapyöräilijän ura on vaakalaudalla.

Eikä siinä vielä kaikki, sanottaisiin takavuosina ärsyttäneessä televisiomainoksessa.

Neljäs etappi Mondorf-les-Bainsista Vitteliin. 207 kilometriä tasamaata Pohjois-Ranskassa kohti pullotetusta vedestään tuttua maalikaupunkia (autenttiseen tunnelmaan päästäksesi Viivelähtöjä suosittelee lukemaan äskeisen Jukka Pakkasen äänellä).

Tasamaaetapin päättävä massikiri oli kiihkeä. Tällä kertaa vähän turhankin kiihkeä.

Maantiepyöräilyn massakiri on aina, joka ikinen kerta, aivan samanlaista kaaosta.

Hallitseva maantiepyöräilyn maailmanmestari ja ylivoimainen suosikki pistekilpailun vihreän paidan voittajaksi Peter Sagan ottaa hektisessä kirissä yhteen toisen aggressiivisen kiritykin Mark Cavendishin kanssa. Cavendish kaatuu täydessä vauhdissa päin mellakka-aitaa, satuttaa olkapäätään ja joutuu jättämään Tourin kesken.

Kaaos on valmis.

Kaaoksen keskellä kilpailun tuomaristo yrittää tehdä työtään. Lopulta Sagan hylätään. Eikä vain etapin tuloksista vaan myös koko Tourilta. Karmiva tuomarivirhe!

Vaiko sittenkin täysin oikea ratkaisu?

Ainakin jokaisella tuntui olevan mielipide asiasta. Iso osa pyöräilyvaikuttajia, mukana runsaasti slovakialaisen kilpakumppaneita, osoitti tukensa maailmanmestarille. Sagan olisi ansainnut rangaistuksen, mutta kilpailusta sulkeminen oli ylimitoitettua, totesi konsensus.

Myös salaliittoteoreetikot kömpivät koloistaan. Etapin voitti ranskalainen Arnaud Démare. Ranskalainen kirimies, joka tätä kirjoitettaessa johtaa pistekilpailua.

Ranskalaiset halusivat siis näiden höyrypäiden mukaan ranskalaisen voittavan Tourilla edes jotakin. Jonkin arvopaidoista soisi jäävän joskus Ranskaankin. Kotimaan suurkilpailu ei ole ollut viime aikoina ranskalaiselle pyöräilijälle suopea. Sitten Bernard Hinault’n päivien eivät heinäkuussa ole pahemmin isäntämaan edustajat juhlineet.

Varsinkin pistekilpailu on ollut viime vuodet Saganin hiekkalaatikko. Kuudes peräkkäinen vihreä paita olisi ollut vain ajan kysymys.

Kunnes saavuttiin Vitteliin, ja vesi väljähtyi.

Tuomio on kiistatta kova. Kuvanauhoja loppukiristä on kelailtu edestakaisin, eikä mistään käy aukottomasti esille Saganin toimineen erityisen törkeästi tai kilpailijat räikeästi vaarantaen. Hän pyrki voittamaan kirin, kuten kuka tahansa muukin kilpailija.

Tourilta poistui koko pelotonin värikkäin persoona.

Maantiepyöräilyn massakiri on aina, joka ikinen kerta, aivan samanlaista kaaosta. Joskus rytisee, useimmiten onneks ei. Kun vauhdit ovat kovia, iso joukko urheilijoita ahtautuu usein kapeille loppusuorille ja jokainen haluaa palavasti menestyä, voi jälki olla ikävää.

Nähdäkseni Sagan ei tehnyt kirissä mitään erityisesti tavanomaisesta poikkeavaa. Mikäli hylkäyksen syy oli miehen äkillinen ajolinjan muutos, kannattaa kiri vilkaista vielä kerran ja kiinnittää huomiota myös etapin voittaneen Demaren kiilaukseen, jolla mies miltei suisti maanmiehensä Nacer Bouhannin nurin.

Saganin oletettu kyynärpääisku Cavendishiin on niin ikään varsin heppoinen hylkäyksen peruste, sillä ainakin omaan silmään kyynärpään heilautus on pikemminkin seurausta kontaktista.

Cavendish huomasi ajautuneensa ahtaaseen tilaan ja päätti yrittää puskea väkisin laidasta läpi. Sagan puolestaan huomasi etuoikealla aukon, lähti tykittämään siitä läpi. Epäonnisesti sitten molempien liikesuunnat kohtasivat tunnetuin seurauksin.

Jonkinasteinen muistaminen maailmanmestarille tilanteesta kuuluu, mutta tällä kertaa vähempikin olisi riittänyt: hänet olisi voitu siirtää etapin tuloslistoilla ryhmän hännille, jolloin tuomiolla olisi ollut vaikutusta myös pistekilpailuun.

Nyt on vaarana, että tuomio kolahtaa vielä kisaorganisaation omaan nilkkaan. Järjestäjien imagotappio on vain ajan kysymys.

Sagan on koko maailmanlaajuisen maantiepyöräilysirkuksen keulakuva. Jokainen pyöräilyä vähänkin seuraava tietää Saganin.

Saganin diskauksen myötä Tourilta poistui kenties koko pelotonin värikkäin persoona.