Ilmasta ruokaa

Viikon ehkä merkittävin uutinen saapui pari päivää sitten Lappeenrannasta. Sikäläisen teknillisen yliopiston ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n yhteisessä tutkimuksessa on tuotettu ensimmäinen erä yksisoluproteiinia sähkön ja hiilidioksidin avulla.

”Kaikki raaka-aineet saadaan käytännössä ilmasta.” Tämä jos mikä tekee uutisesta järisyttävän. Se voi johtaa maailmankuvan, jopa elämäntilanteen muutoksiin.

Elämäntilanteen muutoksia tulevaisuudessa voi edustaa ns. kotireaktori, omanlaisensa kodinkone, jolla kuluttaja itse valmistaa tarvitsemansa proteiinin. Taannoisen rintamamiestalon viitekehyksessä ilmiö on ajatuksia herättävä. Kun maaseudulla toimeentuloa ja ravintoa ovat tarjonneet maatila karjoineen, nyt proteiininlähde kokisi muodonmuutoksen ja kutistuisi kodinkoneeksi.

Ilmiössä on jotakin samankaltaista kuin tietotekniikan kehityksessä viime vuosikymmeninä. Laitteet pienevät. Tietokoneet mahtuvat nyt taskuun. Siten reaktori voi muuttaa maailmankuvaakin, mutta myös maisemaa. Pelloilla aikaisemmin käyskennelleet lehmät ja muut kotieläimet*) saattavat korvautua aurinkopaneeleilla tms. uusiutuvan energian lähteillä.

Teknologisoitumisessa voi ilmetä haittojakin. Uusien kodinkoneiden myötä elinpiiri sähköistyy entisestään. Vimpaimet voivat luoda myös uudenlaisia riippuvuussuhteita, joissa huoltovarmuus korostuu. Entä jos laite meneekin epäkuntoon, eikä varoja sen korjaamiseen ole?

Sähköisen proteiinilähteen myötä ruuan hinnan ennakointi voi olla astetta vaikeampi tehtävä. Teoriassa sen tulisi halventua. Toisaalta hinnatkin voivat nekin kokea muutoksen, etenkin tilanteissa joissa nykyisenlaisia kauppoja ei ole edes olemassa: kasvit kasvatetaan ikkunalaudoilla tai pienoiskasvihuoneissa ja proteiinit valmistuvat keittiön uutuutta kiiltävässä kodinkoneessa entisen mikron tai jääkaapin paikalla.

Ilmasta ruokaa on jännittävä ajatus täällä kalliin ruuan maassa. Pidän mahdollisena, että tämä hanke voi olla yksi maailmaa muuttavista visioista, jonka myötä työn, vapaa-ajan kuin asumisen osa-alueet ryhtyvät määrittymään uudella tavalla.

Toivon hankkeelle menestystä.

T. Jari

Kuvalähde: pixabay.com

Kotieläin termin sisältö lienee muuttunut vuosikymmenten aikana. Nykyään puhuttaneen tuotantoeläimistä.