Hulahulalla Suomi kohti juhannusta

Suomen valtaa pian hulahula. Toukokuun 12. päivä käynnistyy Hulahula Suomi -ohjelmasarja, joka rohkaisee tavallisia suomalaisia tanssimaan. Ennakkotietojen mukaan kuudesta kaupungista – Oulusta, Kuopiosta, Rovaniemeltä, Tampereelta, Turusta ja Helsingistä – kerätään mahdollisimman monipuolinen tanssiryhmä, joka valmistelee huippukoreografin avustuksella näyttävän tanssiesityksen ja esittää sen yleisölle. Samalla haastetaan kyseisen alueen asukkaat mukaan juhannuksena nähtävään massiiviseen yhteistanssiin.

Hula on perinteinen havaijilainen tanssi. Sivuston mukaan sana hula viittaa liikkeeseen ja eleisiin. Vastaavasti hulan säestys mele tarkoittaa runoutta, joka voi olla rukouksia, nimien lausuntaa, rakkauslauluja tai maata ylistäviä lauluja. Hula voidaan luokitella melen tyypin mukaan. Kuten moni muukin ilmiö kulttuurin piirissä, myös hulahula on muuttunut aikojen saatossa. 1900-luvun alussa hulan lausuttuun säestykseen sanotaan tulleen melodisuutta, ja uuden tyylin herättäneen turistien ja Hollywoodin kiinnostuksen. Lauluihin alettiin tehdä englanninkielisiä sanoja, eleistä tuli vähemmän vihjailevia, ja seksikkäitä lantionliikkeitä ryhdyttiin korostamaan.

Liekö lantionliikkeet olleet Hulahula Suomi-ohjelmasarjan ideoijien mielessä päällimmäisenä, sillä sitä ei ohjelmatiedoissa kerrottu, mistä idea 100 vuotta täyttävän Suomen juhannusjuhlille oikein juontaa juurensa? Mieleen muistui presidentti Kekkosen vierailu Havaijille vuonna 1961. Kuuluisalla matkallaan Kekkonen sai tiedon Neuvostoliiton nootista Hana Mau -saarella. Nootin luku palmujen katveessa on myöhemmin herättänyt paljon ajatuksia. Kyseessä on todennäköisesti yksi kansakunnan merkittävimmistä valokuvamuistoista.

Matkalla mukana olleen R. R. Seppälän mukaan Kekkonen ei vaikuttanut nootista yllättyneeltä, vaan hän lähti uimaan. Saapa nähdä miten tänä juhannuksena uimisen kanssa käy. Kylmä kevät on ollut. Säiden lämpenemistä odotellessa ja tunnelmaan virittäytymisessä voi tutustua vaikkapa ukuleleen, joka on havaijilainen nelikielinen soitin. Meillä on niitä kaksi. Havaijilla en kuitenkaan ole koskaan käynyt.

T. Jari