Porotonta käristystä nyhtökaurasta

Nyt sitä on maistettu, suomalaisen kehitystyön huipputuotetta, nyhtökauraa. Tuotteesta on tarjolla kolmea vaihtoehtoa, nude, ginger sekä tomato, joista ruuan valmistusta varten saimme kaupasta hankittua viimeksi mainittua. Suojakaasuun pakattu tuote (250 g) on ympäröity pahvikaistaleella, johon on sisällytetty ravintokoostumustietojen ohella kolme ruokaohjetta, mukaan lukien otsikon ateria.

Aurinko on viime päivät porottanut täydeltä terältä – ehkä tästä syystä emme päätyneet porottomaan käristykseen. Tavoitteena oli valmistaa nyhtökaura-tomaattikastike. Tarkemmat ohjeet kastikkeelle tästä jutusta. Uuteen makuelämykseen ja tuotteeseen tutustuminen voi kuitenkin olla turvallisinta aloittaa porottoman käristyksen tai muiden ohjeissa mainittujen ruokien välityksellä. Siitäkin huolimatta, että nyhtökaura toimi hyvin myös mutti-tomaattikastikkeen kanssa.

Miten nyhtökauran rakenne onkin saatu niin lihan kaltaiseksi? Sitä ei voi kuin hämmästellä. Oman makunsa (viljamainen?) tomato-tuotteessa toki on, mutta myönteinen kokemus tästä päällimmäisenä jäi mieleen. Kylläisyyden tunne aterian jälkeen säilyi pitkään, mikä johtunee ennen kaikkea tuotteen korkeasta proteiinipitoisuudesta; 100g nyhtökauraa proteiinia on yli 28 %.

Toivottavasti tuotetta tai tuotteita saataisiin kauppoihin enemmän. Uskon, että maailma muuttuu paremmaksi tämän ja tämän kaltaisten tuotteiden myötä. Porokuva täältä.

T. Jari

Kommentit

 • Ari Niemeläinen

  Suataa olla hyväkii keksintö ja vientituote nyhtökaara mualimalle, on niin hienot nimetkii. Immeinen oppii ja mukkautuu makujennii suhteen kaikkeen, niinku minnäe sokerittommaan kahviin. Osasyynä suattaa tosin itellä olla maku- ja hajuaistien hävviiminen olemattomiin. Suapi emäntä kohta syöttee melekein mitä vuan. Kuhan ei loppupelissä meikällekkii kävis niinku errään vähemmistöryhmän hevoselle, kuolko se ennenku oppi olemaan kokonaan syömäti?

 • Jampe

  Nyhtöpossuun on jo kerennyt vähän kyllästyä mutta tätä nyhtökauraa pitää ehdottomasti kokeilla. Toivottavasti ei ole kuitenkaan sisäfileen hinnoissa.

 • Jari Holopainen

  Hinta liikkeessä oli 3.95 e. Tuotteen nimeen sisältyvä vertauskuvallinen määre ei onneksi vielä ollut käynyt toteen ja toivottavasti ei käykään. Eräässä uutisessa nyhtökauraa markkinointiin design-tuotteen hengessä, mikä herätti maailman- ja ilmastonmuutoksen parantamisen tai korjaamisen näkökulmasta hieman surumielisiä ajatuksia. Näissä karkeloissa suuret joukot ja heidän kulutustottumuksensa ja niihin vaikuttaminen ovat avainasemassa.

  En ole täysin pitäytynyt tai onnistunut pitäytymään 100% kasvisruokavaliossa, mutta tämä tuote antoi viitteitä siitä, että joku päivä sellainen voisi olla mahdollista. Liian hiilihydraattipitoisella dieetillä vatsan seutu tahtoo pysyä pyöreänä tai jopa kasvaa. Paino kyllä voi laskea, mutta lihakset kutistuvat. Myös makean himo voi yllättää herkemmin, mikä taas voi ryhtyä epäsuorasti kasvattamaan vatsakumpua.

  Nykyään melkein toivoisi sellaista, että viikon tai pidemmänkin ajan ruokalistan saisi valmiina, ja jossa olisi huomioitu ravintoaineiden oikeaoppinen jakauma, kuten sekin, että ruuat olisivat maistuvia. Ei tarvitsi muuta kuin yhdistellä raaka-aineita ja pyöritellä niitä vähän pannulla. Ehkä tällaisia palveluja on jo olemassa ja jos uutiseen on uskominen, samaan nyhtökauratuoteperheellä jatkossa myös pyrittäneen.

Kommentointi on suljettu.