Ajatuksia vetovoimakeskuksesta

Varkaudessa on pyydetty kiitettävästi kaupunkilaisilta ideoita kaupungin kehittämiseksi. Olen itsekin ahkerasti kirjoittanut liimalappuja Osallistu oikeesti! -tilaisuuksissa. Tuntuu siltä, että ideointia on pyydetty erityisesti Joutenlahden vetovoimakeskuksen toteuttamisen avuksi. Suunnittelijoilta ja kaupunkilaisilta on tullut selväksi se, että perinteistä kauppakeskusta ei tien varteen haluta. Keskustan (Päiviönsaaren ja Kauppakadun) kivijalkakaupat halutaan pitää elinvoimaisena. Nyt olisikin hyvä tietää millä muilla toimenpiteillä, kuin kauppakeskuksen kieltämisellä, kaupunki aikoo pitää keskustansa elinvoimaisena. Onko olemassa hankkeita tai visioita keskustan säilyttämiseksi? Kaikki huomio tuntuu kiinnittyvän Joutenlahden toistaiseksi tyhjään tonttiin, jossa ei ole mitään jo valmiiksi arvokasta ja viihtyisää. Kaikki Varkauden olemassaolevat plussat ovat jossain muualla kuin Joutenlahden uudella vetovoimakeskuksen alueella. Kartastakin näkee melko selvästi missä tämän kaupungin toiminnan keskittymä pitäisi olla. Toistaako Varkaus nyt muiden kaupungin virheitä? Voisimmeko keksiä jotain sellaista uutta mikä pitää elävänä myös vanhan Varkauden.
Joutenlahden vetovoimakeskuksen rakentamisen aloittaa suuri automarket ja todennäköisesti se tulee olemaan parempi ja isompi kuin edeltäjänsä. Luulen, että aloittajaa seuraa pian kilpailija, joka tietenkin pyrkii tekemään vielä vaikuttavampaa jälkeä asiakkaiden houkuttelemiseksi. Kun tähän liikeideaan keksitään lisätä halvat lihapulla-ateriat, lasten ilmainen leikkipaikka asiakkaille ja mukavaa sisätoritilaa kahvitella säästä riippumatta, niin huomataankin jo aika suuren kauppakeskuksen syntyneen. Uusista automarketeista saa jo suurin piirtein kaiken mitä ihminen tarvitseee. Kenenkään ei tarvitse lähteä loskaisille tai jäisille keskustan kaduille etsimään sopivia lenkkareita.
Miten kävi Mikkelissä, Kuopiossa ja Juvalla? Mikkelin Graanin suurissa automarketeissa pyörii paljon ihmisiä. Keskustan liikkeet ovat pulassa, kun asiakkaita ei näy. Suuret kansainväliset merkit ovat kuihduttaneet pienet yritykset. Kuopio ja Matkus: ei tarvitse edes selittää. Juvalla ABC kasvoi vitostien varteen, jolloin alkoi keskustan alamäki. Vitostien varsi on imenyt muitakin liikkeitä, eikä keskustan kadulla ole jäljellä juuri muuta kuin ruokakauppa. Onko tällainen lähiseuduilla tutuksi tullut kehityssuunta huomioitu Varkauden vetovoimakeskuksen suunnittelussa tarpeeksi vahvasti? Mikseipä vetovoimakeskusta alun perin olla alettu suunnitella keskustan alueelle. Päiviönsaarella on tilaa ja tulee olemaan tilaa, kun koulu, uimahalli, bensa-asema, taidemuseo ja ties kuinka monta muuta kiinteistöä ovat jäämässä korjauskelvottomana ilman käyttöä. Taitaahan tosin musiikkiopiston ja Klubin arvorakennukset nyt kuitenkin tulla kuntoon yksityisellä remontoinnilla. Hyvä niin. Kokonainen vetovoimakeskus mahtuisi mielestäni hyvin Päiviönsaareen. Samalla kehittyisi Kämäri, jonka kehittämistä niin kauan kaupunkilaiset ovat odottaneet.
Mahtuisi vetovoimakeskus Kauppakadun ja Taulumäenkin alueelle. Sielläkin on paljon vanhenevaa ja melko puoliteholla käyvää rakennusta (esim. Forum ja vanha verovirasto). Taulumäen toriakin on varaa pitää talvella suurimmaksi osaksi lumenkaatopaikkana. Pitkällä Kauppakadulla on omat haasteensa. Se ei vain sellaisenaan houkuttele ja tarvitsee suuren uudistuksen pärjätäkseen markkinoilla. Lauantai on monien ihmisten ostos- ja ajanviettopäivä. Kauppakatu hiljenee lauantaisin jo reippaasti ennen talvipimeää lähes kokonaan.
Arkkitehdit varmasti osaisivat piirtää kaupunkia uusiksi niin, että keskusta elävöityy ja tulee toimivaksi ja houkuttelevaksi. Uskallan väittää, että me Varkautelaiset emme mene Matkukseenkaan sen vuoksi, että se on välittömästi vitostien vieressä. Menemme sinne, koska kaikki on siellä niin helppoa ja nykyaikaista. Keksittäisiinkö Varkauden keskustaan jotain sellaista mikä on samalla nykyaikaista, helppoa, pienyrittäjiä kunnioittavaa ja viihtyisää. Keskustan muuttaminen vetovoima-alueeksi hyödyttäisi kaikkia Varkautelaisia osapuolia. Jos on syytä ja houkutusta poiketa keskustaan, niin sinne kyllä poiketaan myös vitostieltä. Varkauden vetovoimaisuusvisioistani kerron vielä lisää. Seuratkaa blogia.

Kommentit

 • Nocorruption

  Erinomaisia huomioita vetovoimakeskuksen vaikutuksista.
  Kuitenkin ohikulkijoiden rahavirtoja on vaikeampi tavoitella päiviösaaresta käsin!
  Uimahalli Navitaksen yhteydessä on kyllä vitsi, tosin se osoittaa kuinka päättäjät tekevät päätöksiään enemmän oman intressiryhmien kannalta ja veroja maksavien tarpeita vähätellään!

  • Sami Hänninen

   Hyvä huomio! Luulisi, että uimahallin ohella on muitakin kehittämissuunnitelmia alueelle. Jos uimahalli on ainut mitä Päivönsaareen kehitetään, on sen sijainti silloin huono. Noissa aikaisemmissa blogiteksteissäni olen ideoinut Päiviönsaareen enemmänkin asioita, mutta eihän nämä ole kuin visioita ja mielipiteitä. Keskustelua tarvitaan!

   • Nocorruption

    Juuri näin!
    Ensimmäiseksi pitäisi ämmänkoski valjastaa kalastuspaikka yleiseksi , luoda sinne kahvila/palvelut. Tietysti joku maksu ulkopaikkakuntalaisille, kuitenkin helposti maksettava jne …

 • Taistelua tuulimyllyjä vastaan

  Jos vetovoimakeskuksella oli oikeasti mahdollisuuksia menestykseen Varkaudessa, niin se olisi luultavasti rakennettu jo ajat sitten jonkun toimijan toimesta.
  Pahoin pelkään, että kannattavuuslaskelmat näyttävät miinusta ja se on toiminut tässä ”kehityksen jarruna”

Kommentointi on suljettu.