Itsenäisyydenpuisto ja Tyyskänhovin alue

Päiviönsaari, osa2: Itsenäisyydenpuisto – Tyyskänhovin alue
Itsenäisyydenpuisto on mielestäni yksi tärkeimmistä kehittämisalueista kaupungissamme. Se näkyy ohikulkijoille, on vesistön välittömässä läheisyydessä, kaupungintalon vieressä ja lähes käyttämätön toistaiseksi. Mitäpä, jos Pirtinvirran sillalta avautuisikin näkymä suurelle tapahtuma-aukiolle ja vierasvenesatamaan.
Tapahtuma-aukio yhdistäisi oikeustalon ja kaupungintalon ”takapihat”, sekä Tyyskänhovin alueen yhdeksi suureksi paljon mahdollisuuksia tarjoavaksi alueeksi. Puustoa voisi jäädä jonkin verran tuomaan viihtyisyyttä, mutta ei peittämään tärkeitä rakennuksia sillalta katsottuna. Koko alue pitäisi rakentaa laatoituksilla ja istutuksilla uudelleen. Pirtinvirran ranta on toki nytkin viihtyisä, mutta alueen mahdollisuudet jopa kaupungin uusina kasvoina jäävät käyttämättä. Ahlströminkatu päättyy nyt Pirtinvirtaan ja on nyt kuin muisto menneiltä ajoilta. Tilanne on jämähtänyt vuosikymmeniksi paikoilleen.
Uudistunut Itsenäisyydenpuiston alue saattaisi houkutella ihmisiä monenlaiseen toimintaan. Siellä voisi olla huomiota herättävä ja kaunis esiintymislava, jonka ympärillä pidettäisiin  festivaalit, suurkirpputorit, messut ja muut pienemmät tapahtumat. Aukiolla voisi olla torimyyntiäkin. Mielestäni nykyiset Varkauden torit ovat jossain määrin hankalilla paikoilla houkuttelemaan niihin satunnaisia vierailijoita. Pirtinvirran sillalla ajavien autoilijoiden ja muiden liikkujien olisi helppo huomata tapahtumat uudella aukiolla ja näin ollen tulla spontaanistikin katsomaan mitä siellä tapahtuu.
Tapahtuma-aukiolle mahtuisi myös oma alue skeittaajille ja muiden katulajien harrastajille. Näin yhdistyisivät eri ikäluokkien intressit. Virvelillä kalastaessa voisi sivusilmällä katsella, kun juniori skeittaa. Välillä voisi käydä futishäkissä hieman palloilemassa.
Veneet olisi saatava myöskin ehdottomasti lähemmäs keskustaa. Tämän pitäisi mielestäni olla kaupungin kehittämisprojekti numero yksi. Nyt vierasvenesatama on kaukana kanavan luona. Navitaksen edustalla oleva rautatiesilta on torpannut veneilijöiden tulon kaupungin keskustaan jo pitkän aikaa.   Luulisi, että nykytekniikalla onnistuisi rakentaa jouheva järjestelmä, jossa rautatie kääntyy pois aina, kun juna ei siitä kulje. Uuden sataman ja tapahtuma-aukion rakentaminen Päiviönsaareen muuttaisi koko Varkauden ilmeen ja toiminnan. Tyyskänhovin edustalla oleva lahdenpoukama (hieman laajennettuna) saattaisi toimia hyvin satamana, joka olisi samalla osa uuden tapahtuma-aukion kokonaisuutta. Veneilijä voisi vierailla tapahtumissa ja Ilopisaran kylpyläpalveluissa ja Klubilla (ks. ensimmäinen blogikirjoitukseni). Tyyskänhovia taas voisi kehittää entisen toimintansa lisäksi palvelemaan erityisesti veneilijöiden tarpeita.
Uuteen tapahtuma-alueeseen kuuluisi tietysti Pirtinvirran rannassa olevat vanhat paatit, jotka muistuttaisivat matkailijaa laivanrakennusmenneisyydestämme. Rannassa kelluvat paatit houkuttelevat vierailijoita monessa Suomen viihtyisässä kaupungissa, kuten Savonlinnassa, Lappeenrannassa, Mikkelissä, Jyväskylässä, Tampereella jne. Miksipä emme ottaisi niistä mallia? Pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen. Kahvilapaatti on kuulemma jossain vaiheessa Varkaudessakin ollut, mutta siitä on jostain syystä luovuttu.
Niin ja vielä…,  se puinen kävelysilta Pirtinvirran ylitse vanhoja kivirakenteita myöten sopisi tähän visioon kuin nenä päähän! Pitkin esteettistä väylää pääsisi hyödyntämään helposti myöskin Kauppakadun palveluja. Kylläpä ihmiset viihtyisivät!
Jatkuu. Seuraavassa osassa Päiviönsaarelle rakentuu kauppakeskus. Seurailkaa blogia!

Kommentit

  • Kim Hannonen

    Mielestäni tuo idea vierasvenesatama siirtämiseksi lähemmäksi keskustaa olisi ehdottoman hyvä ratkaisu.
    Se tekisi veneilijöiden tulemisen Varkauteen houkuttelevaksi ja toisi takuulla siihen sijoitetut rahat takaisin.

  • P. Björn

    Olisi tosi hyvä idea siirtää vierasvenesatama keskustaan. Olen veneillyt Saimaalla useita vuosia ja aina on Varkauden ohi pyyhkäisty, kun ei pääse keskustaan ilman sillan avauksen tilaamisia.
    Epäilen että iso osa veneilijöistä ei tiedä mahdollisuudesta päästä Huruslahdelle.

Kommentointi on suljettu.