Kaupunkimme kehittämisestä

Missä on Varkauden keskusta? Toiset puhuvat Kauppakadusta keskustana, toiset Päiviönsaaresta. Kuljen lähes päivittäin kaupunkimme läpi ja huomaan pohtivani hyvin usein miten noita alueita voisi kehittää. Tässä blogissa kirjoitan visioistani kaupungin kehittämiseksi. Yritän välttää täysin utopistisia ratkaisuja.
Suurin energia kaupungin kehittämisessä olisi mielestäni suunnattava keskustan kehittämiseen. Varkauteen olisi saatava näkyvä keskiö, jonka kehä ei tämän kokoisessa kaupungissa voi olla kovin suuri. Blogini pari ensimmäistä osaa keskittyvät ajatukseen, että Varkauden keskusta on Päiviönsaari. Pala palalta käyn koko alueen läpi.
Ensimmäinen osa: Uimahallin ja Klubirakennuksen seutu
Ilopisaraan on tulossa remontti. Mitäpä, jos uimahallin remontti laajenisikin hieman isommaksi kokonaisuudeksi ja muuttaisi alueen turistejakin houkuttelevaksi alueeksi? Uimahalli voisi laajeta kylpyläksi, jossa olisi tarjolla monenlaisia terveyteen ja liikuntaan liiityviä palveluita. Tilaa laajentumiselle on jokaiseen ilmansuuntaan. Uimahallin uudistaminen onnistui hieman pienemmässä mittakaavassa Juvalla hyvin. Pystyttäisiinkö Varkaudessa vieläkin rohkeampaan ratkaisuun?
Uimahallia pitäisi tietysti laajentaa jonkin verran. Ilmeen tulisi olla raikas ja moderni. Palveluina voisi olla uimisen ja kylpylänautintojen lisäksi esim. parturikampaamo, hierontaa, punttisali, lasten liikuntaleikkisali ja vaikka mitä muuta mikä kuitenkin tiloiltaan vaatisi vain kohtuullista lisärakentamista. Uimahallin kahvio olisi rohkea nykyaikainen erikoiskahveja myyvä olohuone kaupunkilaisille, jossa voisi lukea lehdet ja tabletit samalla, kun nauttii lounaan. Suurista lasi-ikkunoista näkisi Ahlströminkadulle ja Navitakselle.
Uimahallin voisi myöskin yhdistää klubirakennukseen käytävällä niin, että sisätiloja myöten pääsisi rakennuksesta toiseen. Klubirakennuksessa vierailija kohtaisi idyllisen ja kartanomaisen ravintolan, jossa voisi illallistaa vähän hienomminkin. Uimahallin ja Klubirakennuksen kokonaisuus tarjoaisi myös majoitusmahdollisuuden. Klubin tontille voisi rakentaa suurehkonkin modernin ”aittarakennuksen”; lisäsiiven, jossa olisi huoneita eri kokoisille perheille ja vierailijoille. He voisivat nauttia aamiaisensa siistillä katetulla Klubin terassilla takapihan puolella ihaillen laitettua puutarhaa ja näkymää Kämärin koskelle päin. Takapiha olisi rakennettu niin, että satunnainenkin kävelijä tai pyöräilijä pysähtyisi helposti Klubiterassille kahville, jäätelölle tai vaikka kuohuviinilasilliselle. Kylmillä säillä Klubille tai uimahallin kahvilaan olisi matala kynnys mennä kupposelle.
”Tervetuloa Warkauden Klubille! Viikonloppupakettiimme kuuluu nykyaikainen aittamajoitus, romanttinen illallinen uudistuneessa kaviaariravintolassamme ja kylpyläpalvelut Ilopisarassa. Pihaltamme lähtee kävelyreitti luonnonkauniille Kämärille, jossa voit kosken kuohuja kuunnellen häivyttää viikon työstressin mielestäsi! Tervetuloa!”

Kommentit

 • paavo tolvanen

  idea on tosi hyvä , ei ku hommiin

 • Lyhyttä matikkaa

  Ideoita riittää, vain rahat puuttuu.

 • Leena Hollenbach

  No risk, no fun!
  On tosi kiva ajatus,ei muuta kuin toteuttamaan.

 • Ismo Boman

  Missä on Varkauden keskusta?
  Minä miellän Kauppakadun ja Päiviönsaaren keskustana.
  Kuljen usein kaupungin läpi ja etsin palveluja, miettien miten noita alueita voisi kehittää.
  En usko päättäjien uusien ratkaisujen, kuten uusien ”keskustojen” luomista muutenkin rikkonaiseen kaupunkirakenteeseen tuovan mitään parannusta tilanteeseen, vaan enneminkin aiheuttavan lisää ostovoiman hajautusta ja kilpailukyvyn heikkenemistä.

Kommentointi on suljettu.