Uimahallin uusi paikka

Uimahallin uusiminen on Varkaudessa ajankohtaista. Tehdäänkö remontti vai kokonaan uusi halli? Mielestäni molemmat vaihtoehdot ovat hyviä, mikäli suunnittelussa otetaan huomioon suurempi visio kaupunkimme kehittämisessä. Olen näissä teksteissäni miettinyt Varkauden keskustan kehittämistä ja aiemmin kirjoittanut uimahallin remontoimisesta ja mitä mahdollisuuksia se toisi nykyisellä paikallaan (ks.tästä aiempi kirjoitukseni). Uuden hallin rakentaminen saattaa lopulta olla järkevämpää.
Uusi halli Päiviönsaareen
Nykyinen uimahalli on hyvällä paikalla. Toinen hyvä paikka Päiviönsaaressa sille voisi olla paloaseman ja koulun välimaastossa, jossa nyt ei ole rakennettuna juurikaan mitään järkevää. Alueella on nyt kymppitonnilla myynnissä vanha töhritty asunto- ja saunarakennus. Siihen paikalle kosken rantaa myötäilemään mahtuisi vaikka minkälainen moderni uimahalli sisältäen muutakin virkistystoimintaa. Samalla tulisi suunniteltua ja hyödynnettyä Kämärinkosken ranta. Alue saisi vihdoin arvoisensa ulkomuodon. Tuntuu, että kaikki kaupunkilaiset toivovat alueen mittavaa kehittämistä. Olisiko uimahallin rakentaminen alkusysäys koko alueen uudistamiselle? Mitä Päiviönsaaren koululle tapahtuu, kun oppilaat siitä lähtevät? Pahin skenaario on, että se jää vuosikausiksi tyhjilleen yhdessä vanhan uimahallirakennuksen, taidemuseon ja klubin kanssa. Alueelle olisi suunniteltava jatkokäyttö, ennen kuin päätöksiä uimahallin osalta tehdään. Mitkä ovat kaupungin visiot Päiviönsaaren suhteen? Millainen se on kymmenen vuoden päästä?
Uimahalli Joutenlahteen
Joutenlahden alueelle vitostien varteen ei nähtävästi vieläkään ole virinnyt mitään, jota oikeasti oltaisiin sinne toteuttamassa. Mielestäni sinne ei pitäisi rakentaa myöskään uimahallia. Vitostien läheisyydessä ei ole sellaista maisemaa, joka jo sinänsä houkuttelisi ihmiset virkistymään alueelle. En näe mitään syytä siihen, että kaupungin palveluja pirstottaisiin taas uudelle alueelle etäälle keskustasta. Uskon, että tulevaisuudessa suurta huutoa tulee olemaan keskustat, jossa palvelut ovat lähellä toisiaan kaupunkilaisten helposti käytettävissä. Vetovoimakeskusta on vaikea rakentaa paikkaan, jossa ei ole ennestään vetovoimaa. Mielestäni kannattaa ensisijaisesti hyödyntää niitä paikkoja, joita jo muutenkin kaupungissamme ihaillaan.
Muita mahdollisia paikkoja uimahallille
Jos kaupunkimme suunnittelussa ykkössijalla on kehittää Kauppakatua keskustana, niin silloin myös uimahallin sijainnin olisi hyvä olla jossain siellä päin. Missä sitten? Torin vieressä kirjastonpuiston paikalla? Mikä ettei! Salillakäymisen ja uinnin jälkeen olisi helppo siirtyä kirjastoon rauhoittumaan. Taulumäen torin laitamien mielikuvituksekkaat uudet palvelut toisivat varmasti kävijöitä Kauppakadun liikkeisiin. Koko torin ympäristö saisi uimahallin innoittamana pienen kaipaamansa ”faceliftin”.
Keskuskentänkin läheisyyteen uimahalli mahtuisi. Siellä se tukisi jo ennestään vahvaa liikuntamahdollisuuksien keskittymää. Monet tahot hyötyisivät uimahallista Kisapuistossa: koululaiset, opiskelijat ja lukuisat vieraat, jotka käyvät liikuntatalolla tai urheilukentillä harrastuksissa ja kilpailuissa. Samalla tulisi uudistettua hieman rämpällään oleva Kisapuiston ympäristö.
Vattuvuori on myös mahdollisuuksia täynnä. Vähän syrjään uimahalli tällöin keskustasta tosin jäisi, mutta toisaalta uimahalli voisi toimia erittäin hyvin talvilajien uutena keskuksena. Laskettelemasta ja hiihtämästä olisi mukava mennä saunaan ja uimaan. Joka tapauksessa Vattuvuorelle ja hiihtokeskukselle on jossain vaiheessa tehtävä jotain, jos aiotaan pitää hiihtolajit hengissä Varkaudessa. Tahkolla laskettelun, hiihdon ja kylpyläpalveluiden yhdistelmä näyttää toimivan hyvin.
Hyviä sijainteja uimahallille löytyy siis varsin monia. Mielipiteitä riittää. Päätösten perusteluja tulee olemaan mukava kuulla. Toivottavasti kaiken perustelun lähtökohtana ei ole kuitenkaan raha, vaan uimahallin tarkoitus: liikunta, hyvinvointi ja virkistys!

Jätä kommentti

*