Visioita Päiviönsaaresta, osa3: Kauppakeskus Päiviönsaareen

Visioita Päiviönsaaresta, osa3: Kauppakeskus Päiviönsaareen
Päiviönsaaren koulu tyhjenee pian. Mitä on suunnitteilla sen tilalle? Mielestäni koulun lakkauttaminen antaa keskustan kehittymiselle suuren mahdollisuuden. Koulun alue ja Kämärinkosken ranta voisivat olla hyvinkin vetovoimaisia uudelleen rakennettuina tai mielikuvituksekkaasti remontoituna.
Joensuusta päin tullessa keskustaan voisi kääntyä jo juuri ennen paloasemaa. Autoja voisi jättää kadun varteen tai erilliselle parkkipaikalle, josta voisi jalkautua viihtyisälle rantabulevardille katsomaan ehostettua Kämärinkosken siltaa ja kosken kohinaa. Tie veisi eteenpäin aina Päiviönsaaren koululle saakka ja kääntyisi sitten kohti Ahlströminkatua. Kevyempi liikenne voisi jatkaa kohti uutta Ilopisaran kylpylää, Klubia ja Tyyskän uutta vierasvenesatamaa (ks. osa2 blogissani).
Onnistuisiko Päiviönsaaren koulun tiloihin suunnitella vanhaa rakennusta hyödyntäen moderni kauppakeskus? Varmaan melko runsasta lisärakentamista se vaatisi, mutta hyvällä arkkitehtitaidolla koulusta saattaisi saada varsin mielenkiintoisen kauppakeskuksen.
Nykyinen koulun takapiha muokattaisiin viihtyisäksi kauppakeskuksen pihaksi, josta olisi avara näkymä koskelle ja uudelle rantakadulle. Lähiympäristön kadut (Ahlströminkatu, Wahlinkatu ja Antinpuisto) tietysti uudistettaisiin palvelemaan tätä keskittymää. Alueella on paljon hienoja vanhoja rakennuksia (esim. vanha musiikkiopiston rakennus), jotka saisivat piristysruiskeen uudesta näkökulmasta kaupungin keskustana. Päiviönsaaren päiväkoti taitaisi jäädä tässä visiossa hieman ahtaalle. Ehkäpä sellaisellekin rakennukselle löytyisi kauppakeskittymän kokonaisuudessa uudenlainen rooli. Päiväkotirakennuksesta voisi muokata elämyspaikan monen ikäiselle lapselle. Se voisi toimia puuha/hoitopaikkana sillä aikaa, kun vanhemmat shoppailevat!
Mielestäni tällainen suuri kauppakeskus on kaupungille välttämätön houkuttelevuuden aikaansaamiseksi. En usko, että tulevaisuus on pienten kivijalkakauppojen, varsinkin jos ne ovat levällään pitkin kaupunkia. Nettimyynti on suurin uhka pienille kaupoille, ei kauppakeskukset. Persoonallisten kivijalkakauppojen yksi selviytymismahdollisuus on mielestäni siinä, että ne tiivistyisivät lähelle toisiaan mahdollistaen shoppailun yhdellä auton pysähdyksellä. Nyt tulee varsin monesti ajettua Matkukseen tai Mikkeliin, jossa voi viettää useita tunteja ostoksilla vain yhdellä pysähdyksellä. Päiviönsaari voisi tarjota mahdollisuuden tällaiseen shoppailuun, mutta muuhunkin siinä samalla. Yhdessä tai vähintäänkin lähellä olisivat kauppojen lisäksi tehdasmiljöö, museot, uimahalli(kylpylä), Kämäri, tori, satama, tapahtuma-aukio ja ties mitä muuta. Vierailija voisi tulla Päiviönsaareen päiväksi, eikä vain tunniksi sovittamaan farkkuja. Kauppakeskuksen paikka Päiviönsaarella voisi toki olla muuallakin, kuten esimerkiksi Klubin vieressä entisen taidemuseon rakennuksessa. Uskon, että Päiviönsaaren kehittyminen tarvitsee jonkinlaisen järeän alkusysäyksen, joka sitten houkuttelisi alueelle lisää investoijia.
Joutenlahteenkin on suunniteltu kauppakeskusta. Minä toivon hartaasti, että sinne toteutuisi idea, joka hyödyntäisi keskustaa, eikä sen sijaan autioittaisi sitä entisestään. Siinä mielessä keskittyisin nyt enemmän keskustan kehittämiseen, enkä laitamien tyhjien tonttien täyttämiseen ajatellen, että ”kuha nyt jottain vaan saatais tännekkii”.

Kommentit

 • lyhyttä matikkaa

  Päiviönsaari ei ole ollut keskustaa enää 30 vuoteen. Myös kaupungin asukasluku on laskenut kultaiselta 80-luvulta usealla tuhannella.
  Päiviönsaari on mennyttä ja jonkun kauppakeskuksen rakentaminen sinne vain toistaisi vanhoja virheitä uudestaan. Varkaus on taantuva pikkukaupunki eikä palveluita pidä hajauttaa ympäri kyliä, jos ne halutaan pitää hengissä.

  • PauliErik Kuismanen

   Ei tuollaisella asenteella hyvä ystävä kaupunkia kehitetä että jäädään itkemään ja haikailemaan jonkun menetetyn perään.
   Kaupunkia kehittäessä täytyy katsoa eteenpäin ja uskaltaa visioida..rohkeastikin!
   Päiviönsaari on edelleen hallinnollinen keskusta ja sitä voitaisiin mainiosti kehittää myös kauppojen ja virkistyksen osalta huomattavasti toimivampaan suuntaan.
   Etäisyydet tässä kaupungissa ovat niin pienet että mainiosti voidaan siirtyä yhdistävän Pirtinvirran sillan kautta vaikka kahden keskustan välillä.
   Visioimalla ja rohkeilla ajatuksilla kehitetään kaupunkia sen ihmisiä palvelevaksi.

   • Lyhyttä matikkaa

    Kauppakeskus Päiviönsaareen on nykytilanteessa ihan samanlaista ”realismia” kuin metrolinja Taulumäeltä Könönpeltoon. Pelkkää taivaarannanmaalailua.
    Varkaudessa on jo yksi oikeassa keskustassa sijaitseva kauppakeskus Forum ja tyhjää tilaa alkaa riittää sielläkin. Jos asiakkaat puuttuvat, niin tyhjästä on paha nyhjästä. Päiviönsaari autioitui ihan syystä.

    • matikkaa myös

     Blogisti opmistina henkilönä luottaa asukkaiden lisäksi vierailijoihin, joka on positiivista ja tervetulutta ajattelua.
     Toiset näkee saman lasin tyhjänä ja toiset lähes täytenä.
     Kirjoittaja visio-siement tervetulleita, kyllä joku joskus niihin tarttuu, toivottavasti nopeasti.
     Hyvää joulun odotusta.

 • Matti Itkonen

  Huomenta!
  Aihe on kiinnostava. Kirjoituksessa viitataan senkaltaiseen tilanteeseen, joka entisyydessä oli saapuvilla. Sokos ja Centrum esimerkiksi olivat monipuolisia oman aikansa kauppakeskuksia. Tosin kauppakeskuksen merkitys on silloin hieman erilainen kuin nykypäivänä. Muitakin liikkeitä oli viljalti. Nyt siis puhutaan ajasta ennen taidemuseota ja musiikkiopistoa.
  Olen ehkä menneeseen haikailija, mutta kyllä mina silti edelleen Päiviönsaarta oikeana keskustana ajattelen. Myös kaupungin tulevaisuuden tahtoisin valoisana nähdä. Surettaa koulutoiminnan loppuminen entisen Lyseon rakennuksesta. Lukion sivistyshistoriallisesti omin paikka olisi juuri Päiviönsaarella. Nykyinen sijainti on kulttuurisesti juureton. Yleissivistys on siirretty keskelle ammatillista sivistystä. Ehkäpä lopputuloksena syntyy siitä huolimatta jotakin syvämietteisesti merkittävää.
  Oivallista joulukuuta kaikille toivottaa
  Matti itkonen

 • Matti Itkonen

  Oivallista joulukuuta kaikille siis toivottaa
  Matti Itkonen

Kommentointi on suljettu.