Visioita Päiviönsaaresta, osa4: Kämärinkoski

Kämärinkoski rantoineen ja siltoineen on paikka, jollaista ei monen kaupungin keskustasta löydy. Nyt alueen potentiaali jää kaupungilta kokonaan hyödyntämättä. Sillat on rakennettu käytännöllisyyden ehdoilla ottamatta huomioon esteettisiä seikkoja. Tässäpä hieman ideoita viihtyisyyden tuomiseksi!
Nyt kosken yli kulkee kaksi siltaa. Toista pitkin saa kulkea ja toista ei. Tämä kulkemiselta kielletty silta tulisi ehdottomasti avata kevyelle liikenteelle, jotta koskea pääsisi ihmettelemään aivan läheltä. Sillasta voisi tuunata huomiota herättävän maamerkin, joka toivottaisi tulijat Joensuusta päin tervetulleeksi keskustaan. Sillan ulkonäön suunnittelussa voisi hyödyntää käsityöläisten ja taiteilijoiden taitoja. Ehkäpä paperitehtaalta löytyisi jotain taiteeksi kierrätettävää mielenkiintoista materiaalia. Sillan kaiteelle tai koskeen on helppo kuvitella myös perinteisempiäkin patsaita: pissivä poika, puoliksi uponnut paatti, sillalta koskeen ajanut bussi…. tms. jotain vielä persoonallisempaa katseenkerääjää. Keskellä koskea voisi olla myös jämäkkä valurautainen ruokailuryhmä, jonka äärellä retkeilijä tai kalastaja voisi syödä eväät. Pöytä jäisi hauskasti tyrskyjen alle tiettyinä vuodenaikoina.
Kämärinkosken sillalta voisi lähteä uusi valaistu ja ehostettu väylä jäähalleille päin aina kanaville asti. Väylä yhdistäisi siististi talviurheilupaikat ja kanavat keskustaan. Jäähalleilla käy paljon vierailijoita ja heidät kannattaisi ehdottomasti houkutella kävelylle uudistuneeseen Päiviönsaareen (ks. muut blogini osat) odottaessaan junioreidensa pelien alkua. Pelien jälkeen koko perhe tai joukkue voisi pysähtyä keskustaan syömään. Yhdellä pysähdyksellä jopa!
Sillalla tai jopa koskessa voisi olla myöskin paikka, johon jokainen vierailija voisi jättää muiston käynnistään, kuten esimerkiksi Tampereella. Siellä pariskunnat voivat kiinnittää lukon sillankaiteeseen rakkautensa merkiksi. Sillasta voisi tulla näin Varkaudessakin kohtaamispaikka, jonne palattaisiin aina säännöllisesti tarkistamaan, että onko liiton merkiksi jätetty lukko kestänyt elämän ja kosken tyrskyt.
Näitä mietiskelin yhtenä kauniina syyspäivänä, kun menin perheeni kanssa termarikahville koskelle. Vesi oli niin matalalla, että pystyi helposti kävelemään rantakivikoilla. Muutakin porukkaa oli melko paljon kävelyllä. Istuimme eväitä syömään yhden lahonneen uppotukin päälle. Siinä nämä visiot Päiviönsaaren kehittämiseksi tulivat mieleen. Alue on nyt luonnontilainen ja onhan sekin tavallaan hyvä asia. Mielestäni kuitenkin pitää muistaa, että on kyse sentäs kaupungin keskustasta. Jos keskustaa aiotaan saada vetovoimaisemmaksi, niin jotain rohkeaa on tehtävä myöskin Kämärinkosken alueelle. Se tarjoaisi luonnon kauneutta vielä uudelleenrakentamisen jälkeenkin ja ehkä jopa korostaisi kauneutta entisestään. Ja taas huomattaisiin, että onpa Varkaudessa hienoja paikkoja!

Kommentit

 • konsultti

  Hyviä aatoksia, toivottavasti asioista päättävät reagoituvat näihin positiivisesti ja hakevat vaikka EU rahaa aatoksiesi eteenpäin viemiseksi.
  Nyt sitä EU rahaa haaskataan moniin turhuuksiin täällä Varkaudessakin.

 • Elävä Päiviönsaari.

  Kämärin alueesta on tehty monta suunnitelmaa, joita ei ole toteutettu vuosien saatossa. Alueen ja vanhan sillan omistuspohja voi olla osasyy, miksi asiat ovat jääneet suunnittelutasolle. Harvalla kaupungilla on keskellä kaupunkia ulkoilualue, joka ei ole tuttu edes nykyisille Varkauden kaupungin asukkaille. Vuosia sitten ollut kosken valaisemin pitäisi uusia ja saada näin taas Kämäri uuteen valoon kaupunkilaisten silmissä. Oikein hoidettuna ja markkinoituna Kämärin alue olisi mukava lisä Linnasaaren ja Koloveden puistoille tällä alueella.

 • KÖPI

  Olen samaamieltä siinä että koski ja sen ympärlstö on hyödyntämättä varkautelaisten virkistysalueena ja on pienempiäkin koskia hyödynnetty turisti sekä kalastuspaikkana.Ehkä tosiaankin omistussuhteet on esteenä Kämärin koskialueen kehittämiseksi vetovoimaiseksi virkistysalueeksi.

Kommentointi on suljettu.