Entä jos ei olisi yrityksiä….?

Turkulaisia yrittäjiä rakkaan Kauppahallimme portailla (sielläkin on paljon yrittäjiä).

Leikittelen aina välillä ajatuksella, että entä jos yhtenä aamuna heräisi ja toteaisi, että Kuopiossa ei olisi enää yrityksiä! Miltä arvelisit täällä näyttävän? Minusta tuntuu, että täällä olisi melko autiota ja vähän mitään tarjontaa tai tekemistä. Et ehkä ajattele tätä mitenkään tietoisesti mutta kun käyt syömässä tai kahvilla, ostoksilla, kuntosalilla, elokuvissa, parturissa tai kampaajalla, kaupassa, liikut taksilla jne. jne. käytät useimmiten yksityisten yritysten palveluja. Joku ihminen = henkilö on laittanut itsensä likoon ja tarjoaa meille toisille palveluja eli osaamistaan, ideoitaan ja suunnittelemiaan & toteuttamiaan palveluja.

Yrityksiä on aina yksinyrittäjistä (perinteisesti vaikkapa parturit ja kampaajat) tuhansia tai kymmeniä tuhansia henkilöitä työllistäviin yrityksiin. Kaikki me elämme lähes vain ja ainoastaan siitä, että asiakkaat käyttävät palvelujamme.

Yrittäjät myös kilpailevat asiakkaista ja pyrkivät virittämään palvelutarjontaansa mahdollisimman houkuttelevaksi usein juuri tietynlaisia asiakkaita ajatellen. Esitän tässä kauhean yleistyksen mutta vain saadakseni ajatuksen teille selväksi, hyvät lukijat: joku yritys tarjoaa palvelujaan senioreille ja hänen tulee ottaa huomioon vaikkapa sellaisia asioita kuin liikkumiskyky, opasteet, sijainti hyvien julkisten yhteyksien äärellä, tarjottavat tuotteet / palvelut jne. Joku toinen puolestaan kohdistaa palvelutarjontansa vaikkapa nuorille ja hänen on syytä ymmärtää nuorten ostokäyttäytymistä ja sitä, miten he valitsevat palveluja (= asiakaskäyttäytyminen). Liikkeen / yrityksen sijainnilla ei liene niin tärkeää merkitystä. Sosiaalisella medialla voi olla palvelujen valinnassa suurikin rooli. Ja varmastikin suosittelu on myös tärkeässä roolissa.

Tahdon sanoa, että meidän yrittäjien on osattava paljon erilaisia asioita ja hallittava monenlaisia taitoja, jotta asiakkaat käyttävät palvelujamme ja vielä mieluummin tykkäävät niistä. Me olemme riippuvaisia asiakkaista, mutta asiakkaat eivät (välttämättä) meistä. He voivat äänestää jaloillaan ja lompakoillaan ja jos he tekevät näin, saattaa yrittäjän toiminta päättyä.

Sillä on siis paljonkin merkitystä, missä käytämme eurojamme! Kannattaa siis vaikkapa suosia suomalaista ja vielä mieluummin paikallista palvelua – se takaa, että sitä palvelua saa jatkossakin!

Kirjoittaja on Jouni Ortju, Kuopion Yrittäjien puheenjohtaja ja Laatukoulutus Jouni Ortju Ky:n yrittäjä.

Kirjoittaja on Jouni Ortju, Kuopion Yrittäjien puheenjohtaja ja Laatukoulutus Jouni Ortju Ky:n yrittäjä.