Mä oon mun pomo

Aloitin K-kauppiaana eli itsenäisenä yrittäjänä reilut kahdeksan vuotta sitten Neulamäen päällä sijaitsevassa K-Market Neulamuikussa. Tätä ennen työskentelin 20 vuotta Keskolla seitsemässä tehtävässä ja sitä ennen mm. pankissa sijoitusneuvojana. Laskin, että minulla ennätti olla 14 erilaista esimiestä, joista yksi oli nainen. Jokainen noista esimiehistä toimi omalla tavallaan mallina omalle johtamiselleni ja esimiestyöskentelylleni. Osan hyvistä teoista pyrin ottamaan myös omaan työhöni ja toisaalta osan tuottamia huonoja kokemuksia pyrin välttämään.

Yrittäjänä sitä on myös itsensä pomo, kuten tämä erään nuorille suunnatun kampanjan otsikko mainiosti täräyttää. Yrittäjänä toimimisessa tärkeintä minulle on, että voin melko hyvin määritellä itselleni mieluisat työtehtävät ja työajan. Kauppiaan monipuolisessa tehtävässä pääsen hyppäämään kassalta asiakaspalvelusta välillä taustakoneelle työstämään Excel-taulukkoa, päivittämään Facebook-postauksia, ja siitä edelleen jututtamaan henkilökuntaani. Ja kaikkea tätä voin tehdä vielä omaan tahtiini niin, että työpäiväni alkaa yleensä vasta kymmeneltä.

Yrittäjän vapaus on parhaimmillaan mielestäni sitä, että voi keskittyä siihen missä on hyvä ja mistä pitää. Tähän on hyvä pyrkiä järjestämällä tehtävänsä esimerkiksi niin, että joku toinen yrittäjä hoitaa sellaiset asiat, joissa ei koe olevansa omimmillaan. Minä itse olen ulkoistanut palkanlaskennan ja kirjanpitoni. Myös digitalisaatio on meidän kaupalla hyvällä tolalla niin, että automaatio tilaa kaikki muut tuotteet paitsi ensimmäistä kertaa tilattavat uutuudet, joita asiakkaamme toivovat valikoimaamme. Koneen tehdessä tylsimmät hommat meidän kaikkien aikaa vapautuu mielekkäämpiin tehtäviin, kuten hyvään asiakaspalveluun.

Kuudesluokkalainen tyttäreni tuskaili loman jälkeen aamuheräämistensä vaikeutta, kun joka aamu on kahdeksaan meno. Oli sitä mieltä, että ihan epistä tuommoinen ettei mitään rajoja ole kauppiaalla töihin nousun suhteen. En malttanut olla tuumaamatta, että ”Mä oon mun pomo”, mutta jatkoin toki kertomalla että kyllä yrittäjänä riittää paljon tekemistä ja pohtimista ihan kellon ympäri.

Kirjoittaja on Kuopion Yrittäjien puheenjohtaja ja K-market Neulamuikun kauppias

 

Kommentit

 • kokemusta on

  Yrittäminen on ok, mutta ei kaikille sopiva juttu.
  Kannattaa tutustua asiaan ennenkuin kuvittelee liian ruusuista tulevaisuutta.
  Pohjakoulutus on tärkeä, mutta mestari/kisälli malli antaa
  mielestäni oikean kuvan tehtävän vaativuudesta.

 • Ostaako vai eikö ostaa

  Joku vois ajatella että yrittäjän pomo ois kuitenkin se asiakas. kyllä valikoituu pitkälle ne kaupat ja yritykset mitä käytetään sen mielikuvan ja mielipiteiden sekä yrittäjän käytöksen mukaan. Kaikkea on nähty ja kuultu. Nykyään kun kokemuksista jaetaan tietoa myös aika helposti niin tuskinpa kovin usein ollaan aivan väärillä jäljillä.

 • Eino J. (maallikkona)

  Eloisasti pohdittu!
  Mukavaa, että kaupunginosassa on kauppa missä piipahtaa vaikkapa jalkapatikassa. Ammattilaisuutta se yrittäminen ja etenkin kaupanpito vaatii, mitä taustanasi kuvailitkin. Oikein hyvä.

Kommentointi on suljettu.