Perhosen siivenisku yksinyrittäjälle Kuopiossa

Perhosvaikutus on kaaosteoriassa käytetty vertaus siitä, että perhosen siivenisku voisi saada aikaan myrskyn toisella puolella maapalloa. Yksinkertaistettuna teoriassa on kyse siitä, että pienikin muutos jonkin tapahtuman alkutilanteessa tai matkan varrella voi vaikuttaa tapahtuman lopputulokseen merkittävästi. Yksi ”perhosen siivenisku” kiinalaistorilla ei aiheuttanut myrskyä toisella puolella maapalloa, vaan laittoi koko maailman polvilleen.

Viimeiset kuukaudet olemme saaneet seurata näkymättömän viruksen leviämistä ympäri maapalloa. Sillä on ollut valtava vaikutus maailman talouteen ja koko Suomelle, mutta myös pienelle yksinyrittäjälle Kuopiossa.

Minulla on vaatetusalan yritys, joka tekee alihankintaa suomalaisille työvaatefirmoille, eli teen vaatteiden kaavoja tietokoneella. Aika suuri osa tuosta työstä on mittatilausvaatteiden kaavoitusta. Kun iso yritys irtisanoo henkilökuntaansa, työvaatteiden kysyntä luonnollisesti vähenee. Jos ajellaan, että esimerkiksi Finnair sanoo irti työntekijöitään, tarkoittaa se heti minulla mittatilaustöiden vähentymistä.

Matkailu- ja ravintola-alalla tilanne on myös erittäin huono, ja loppuvuosi näyttää todella synkältä. Tämä selviää Matkailu- ja ravintolapalvelut Maran jäsenilleen teettämästä kyselystä, jonka mukaan noin 70 prosenttia jäsenyrityksistä arvioi liikevaihtonsa alenevan vähintään 30 prosenttia syys–joulukuussa.

Tämä tarkoittaa taas sitä, että työvaatteita tarvitaan vähemmän ja vähemmän, kun ketään ei ole töissä. Taas vaikutus pienelle yrittäjälle Kuopiossa.

Yrittäjillä on ollut mahdollisuutta hakea erilaisia koronatukia ja tukia yrityksen kehittämiseen niin ELYltä kuin Business Finlandilta – mutta ei yksinyrittäjillä. Jos sinulla on työntekijöitä, voit hakea kehittämiseen rahoitusta esim. verkkokaupan perustamista varten, mutta yksinyrittäjä ei voi tätä tehdä. Tuntuu siltä, että yksinyrittäjä ei voi kehittää omaa liiketoimintaansa tai yritystään. Yrittäjäjärjestö onkin arvostellut tätä eriarvoisuutta. Etujärjestön mukaan rajanveto pitäisi tehdä liikevaihdon perusteella, ei sen perusteella, työllistääkö yrittäjä muita vai ei. Yritykset ovat hyvin erilaisia.

Koronaepidemian hallitsemiseksi asetetut rajoitukset ovat aiheuttaneet yrittäjille yllätyksen, johon kukaan ei voinut etukäteen valmistautua. Moni yrittäjä on varautunut erilaisiin häiriötilanteisiin muun muassa pitämällä toimintansa monipuolisena, jotta vaikkapa yhtä asiakasryhmää koskeva asiakaskato ei kaada koko yritystä. Nyt suurelta osalta katosivat kaikki asiakasryhmät yhdellä iskulla. Yrittäjät ovatkin nyt joutuneet pohtimaan mitä on tehtävissä oman yrityksen pelastamiseksi.

Onneksi emme ole huolinemme yksin. Itselläni suurena apuna ovat olleet toiset yrittäjät. Samassa tilanteessa olevien kollegoiden kanssa on vietetty aikaa puhelimessa tuntikausia. Heidän kanssaan on ollut helppo keskustella, koska kaikilla on vastassaan samat ongelmat. Yhdessä on jaettu kokemuksia ja mietitty ideoita siihen, miten ja mistä voisi saada helpotusta ahdinkoon.

Yksinyrittäjät ovat voineet hakea kuntien ja kaupunkien myöntämää 2 000 euron kertakorvausta, joka on joillekin mitättömän pieni. Uutisten mukaan näitä korvauksia on vielä paljon jakamatta. Oletko sinä jo hakenut kyseistä korvausta?

Kirjoittaja on Assi Moilanen, Kuopion Yrittäjien hallituksen jäsen ja Kuopion Kaavapalvelut Oy:n yrittäjä.