Taivutaan, vaan ei taituta!

Rutiinit ovat viimeisen viikon aikana menneet uusiksi. Koska tämä on kuitenkin meille kaikille henkisesti raskasta aikaa, kannattaa rakentaa omiin olosuhteisiin sopivat, uudet rutiinit. Minä olen lähtenyt joka aamu kello 7 lenkille tyttären kanssa – samalla saa vaihdettua kuulumisia ja tsempattua toista. Pidän myös tärkeänä huolehtia omasta yleiskunnosta, siltäkin varalta, että korona jossain vaiheessa kaikista varotoimista huolimatta iskee. Tänä aamuna lenkkipolku vei Partasen kalakukkoleipomon ohi, ja kuinka ollakaan, #autapientä -teemalla kävimme ostamassa lihapiirakat aamiaiseksi. Tästä en kuitenkaan aio rakentaa uutta rutiinia.

Ravintolat ovat sulkeutumassa, mutta monesta paikasta ruokaa voi edelleen noutaa tai tilata kotiin. Tämä auttaa varmasti monia kotona puurtavia perheitä. Jotkut ravintolat ovat luoneet myös uusia jakelukanavia, ja ravintolaruokaa perhepakkauksina on saatavana myös ruokakaupoista. Huomasin, että on tarjolla myös juhlamenuja, ja se onkin hyvä, sillä kyllä me tässäkin tilanteessa täytämme vuosia, tai meillä on muita juhlittavia merkkipäiviä. Kun emme pääse ulos syömään, niin katetaan kauniisti kotiin, ja hemmotellaan itseämme hyvällä ravintolaruualla. Tässäkin ajassa on hyvä olla kohokohtia, eikä vain arkea vähän ankeissa olosuhteissa.

Tulossa on myös monta merkittävää sesonkia: pääsiäinen, vappu ja äitienpäivä, jotka näyttävät kuluvan enemmän tai vähemmän karanteenissa. Aion kyllä hemmotella itseäni tilaamalla jostain herkkuruokaa pääsiäiseksi. Vappuna voisi järjestää kansallisen parveke/terassipiknikin – kuka ensimmäisenä tarjoaa siihen piknik-korin? Ja äitienpäivänä tietenkin pitäisi pystyä tilaamaan kakku, ja lahjakin paikallisesta liikkeestä. Ja tietysti kukkia, niitä ei sovi unohtaa arkenakaan.

Vaatekauppiaiden tilanne on vaikea. Kevätmuoti lienee pääosin saapunut kauppaan, ja kuukausia sitten kesävaatteista tehdyt tilaukset tulevat, niitä tuskin saa peruttua, ja eihän kesääkään ole peruttu. Voisiko ideoida virtuaalisen muotinäytöksen josta vaatteita ja asusteita saisi tilattua vaikka sähköpostitse, jos verkkokauppaa ei ole? Ja toki nyt on paljon apua tarjolla myös verkkokaupan perustamiseen – ja todennäköisesti myös aikaa?

Vaikka monen yrityksen arki on nyt selviytymistä, niin onneksi ilmassa ei ole syyllistymistä. Tämä ei ole kenenkään syy. Apuakin on tarjolla monista lähteistä.  Hämäävää on se, että ensin kerrotaan millaista apua aiotaan antaa, ja sitten vasta aloitetaan rakentaa käytännön polku avun konkretisoimiseksi. Yrittäjien viestintää seuraamalla pysyt tässäkin ajan tasalla.

Ja kaikeksi onneksi tämä ei kestä ikuisesti. Jonakin päivänä tämä on ohi, ja voimme todeta, että tästäkin selvittiin. Yhdessä.

Tsempataan toisiamme ja pysytään terveinä!

Kirjoittaja on Kuopion Yrittäjien toiminnanjohtaja Kirsi Sisso-Litmanen