Terve!

Eilen tuli naapuri rapussa vastaan, minä menossa sisään ja hän kertomansa mukaan ulos oikomaan jäseniään päivän etätöiden jälkeen. Sivuuttaessa toisemme lähikosketusta tiukasti välttäen sanottiin ”terve!” ja tajusin yhtäkkiä sanan merkityksen. Tervehdyksestä onkin tullut merkityksellinen, sillä tosiaan haluan toivottaa terveyttä kanssamatkaajille, ja ehkä samalla kertoa, että itsekin olen terve.

Maailma myllähti uuteen asentoon äärimmäisen nopeasti, vain harva arvasi mitä on tulossa. Uusi vuosikymmen ei todellakaan ole alkanut onnellisissa merkeissä, vaan suurten muutosten melskeessä. Onko paluuta aikaan ennen koronaa? Itse epäilen: ainakin arvot muuttuvat. Luonto on näyttänyt meille voimansa, eikä sitä hetkeen unohdeta.

Yrittäjien ja yritysten lisäksi korona vaikuttaa työntekijöidenkin ostovoimaan lomautusten myötä. Suomen talous velkaantuu mittavien terveydenhoitokustannusten ja tukitoimien vuoksi entistä enemmän. Korona on ravistellut maailmantaloutta kovilla kourillaan. Näistä selviämiseksi tarvitaan varmasti merkittäviä talousratkaisuja. Sitten kun korona on ohi. Ne talousratkaisut tuskin sisältävät hoitohenkilöstön palkkojen alennuksia.

Ennen koronaa ja koronan jälkeen. Milloin alkaa jälkeen koronan -aika? Kuukausi, kolme kuukautta, puoli vuotta? Emme voi jäädä odottamaan, meidän on keksittävä uusia ratkaisuja viruksen aiheuttamiin ongelmiin. Uusia tapoja tehdä bisnestä. Onneksi on digitaalisuus ja sosiaalinen media!

On ollut hienoa huomata, miten kekseliäitä ratkaisuja yrittäjät ovat keksineet pitääkseen edes osan liikevaihdosta. On ollut hienoa kuulla, miten työntekijät ovat ottaneet vastaan lomauttamispäätöksiä, ymmärtäen, ettei vaihtoehtoa tässä tilanteessa ole. Toivoen, että jonain päivänä tästä on päästy ohi, ja työt jatkuvat. Paikallinen sopiminen. Ei se sen vaikeampaa ole.

Sekin on ollut hienoa huomata, miten kaikki tilanteen ymmärtävät ovat joustaneet: maksuja odotetaan, viivästyskorkoja ei peritä. Halutaan säilyttää yritykset hengissä, jotta ne sitten koronan jälkeen pystyvät jälleen työllistämään. Pitävät yhteiskunnan rattaat pyörimässä, ne yritykset. Ennen näkemätöntä yhteisöllisyyttä.

Sinäkin pystyt omalla toiminnallasi tukemaan pientä yrittäjää: käytä niitä palvelua mitä pystyt, mitä on tarjolla. Ja muista se myös sitten kun elämme koronan jälkeistä aikaa. Myös suomalainen ruuan tuotanto on noussut arvoon arvaamattomaan. Uskon, että muistamme sen jatkossakin.

Äärimmäisen ylpeä olen Suomen Yrittäjien ja koko yrittäjäjärjestön tässä tilanteessa tekemästä työstä. Ihan itkettää. Kaikesta näkee, että nyt ei tunteja lasketa. Toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen on aamuteeveessä ja illalla A-studiossa. En usko, että siinä välissä pistäytyy kotona. Koko järjestö on näyttänyt miksi on olemassa: puhumassa yrittäjän puolesta, auttamassa yrittäjää. Nyt jos koskaan se on tarpeen.  Tässä kohden monet saavat kiittää niitä yrittäjiä, jotka ovat jäsenmaksullaan tukeneet tätä vaikuttamistyötä. Hattu päästä!

Ylpeä olen myös Suomen hallituksesta. On pystytty tekemään selkeitä päätöksiä, ja viestimään niistä hyvin. Sanna Marinin hallitus tulee olemaan historiankirjoissa isoilla kirjaimilla. Tärkeä viesti on ollut myös se, että olemme tähän kansakuntana varautuneet, ja selviämme tästä. Mauno Koivistoa siteeraten: ”Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin.”

Terveisin,

Kirsi

ps. Yrittäjä, sinulle on runsaasti tärkeää tietoa koronan vaikutuksesta yrittäjyyteen osoitteessa yrittajat.fi/korona

Kirjoittaja on Kuopion Yrittäjien toiminnanjohtaja Kirsi Sisso-Litmanen