Minun tieni yrittäjäksi – yrittäisitkö ite?

Tässä blogissa me yrittäjät kerromme kokemuksistamme ja näkemyksistämme siitä, miten asiat toimivat rakkaassa Kuopiossamme, Pohjois-Savossa ja ylipäätään yhteiskunnassamme. Kirjoittajiksi kutsutaan ja toivotetaan tervetulleeksi yrittäjiä ympäri maakuntaa. Kerromme yrittäjien iloista ja murheista, lisäksi haluamme herättää keskustelua. Uskomme, että yhteistyöllä ja avoimella keskustelulla saamme vietyä asioita eteenpäin ja muutettua maailmaa pieni pala kerrallaan. Minä kerron nyt oman tarinani.

Aloitin K-kauppiaana eli itsenäisenä yrittäjänä reilut kuusi vuotta sitten ja olen toiminut koko tämän ajan pienessä Neulamäen päällä sijaitsevassa K-Market Neulamuikussa. Tätä ennen työskentelin melko tarkalleen 20 vuotta Keskolla seitsemässä tehtävässä, mm. markkinointisihteerinä, tiedottajana ja liikkeenjohdonneuvojana, eli mielenkiintoisissa erilaisissa toimissa ja yksiköissä. Minulta on monesti kysytty, miksi ihmeessä lähdin yrittäjäksi, pois turvallisesta palkkatyöstä isossa yrityksessä.

Kysyjille vastaan useimmiten, että veri veti kauppiaaksi – jo ukkini isä toimi kauppiaana Varpaisjärvellä ja suvussamme on useita muitakin kauppiaita, sekä yksi Osuuskaupan puolelle päätynyt, ukkini veli Hannes Ikonen, joka toimi Kiuruveden Osuuskauppa Elon johtajana vuodesta 1936 vuoteen 1962.  Hänen aikanaan ”taloudelliset olot paranivat, Elo kasvoi ja kehittyi”, kuten Kiuruveden Kotiseutuyhdistyksen historiikissa todetaan. Tämän veren vedon kauppiaaksi huomaan myös muistellessani lapsuuttani Puijonlaaksossa, jossa kävin alle kouluikäisenä naapuritalon takaa poimimassa kukkia, ja möin niitä kerrostalomme asukkaille kimppuina tienaten näin karkkirahat.

Olen luonteeltani kovin energinen, enkä voi kuvitella saavani burnoutia, mutta huomasin monesti palkkatyössä vaipuvani burnoutin vastakohtaan boreoutiin, tylsistymiseen. Tämä johtui oman analyysini mukaan siitä, että kapea-alaiset asiantuntijatehtävät eivät sovi minulle, vaikka alkuun tehtävät olivatkin kovin mielenkiintoisia ja innostavia. Rutinoiduin helposti, ja tehtävä saattoi alkaa maistua puulta jo ensimmäisen vuoden jälkeen. Kauppiaan monipuolisessa tehtävässä pääsen hyppäämään kassalta asiakaspalvelusta välillä taustakoneelle työstämään Excel-taulukkoa, päivittämään iloisia Facebook-postauksia, ja siitä edelleen jututtamaan henkilökuntaani tai tilaamaan uusia tuotteita valikoimaamme. Ja kaikkea tätä voin tehdä vielä omaan tahtiini.

Meille naisille on ominaista hankkia asioista todella paljon kokemusta ja tietoa, ennen kuin rohkenemme ottaa askeleen urallamme. Minulla kauppatieteen maisterin opintoni olivat puolivälissä siinä vaiheessa, kun aloitin yrittäjänä vuonna 2010. Keskon kauppiasvalmennukselta valmistuin jo vuonna 2003, eli seitsemän vuotta ennen kuin aloitin kauppiaana, koska Anna-tyttömme syntyi siinä välissä vuonna 2006. Meistä suomalaisista naisista on harvoilla kotona koti-isää, joka laittelisi lapsille ruuat ja kävisi ostamassa säänmukaiset vaatteet ajallaan, joten myös perhe-elämän sovittaminen yrittäjän pitkiin työpäiviin askarruttaa äitejä. Ruotsissa näitä koti-isiä on enemmän, joten ihmekös tuo, että siellä naisia on runsaammin myös esimerkiksi suuryritysten hallituksissa eli omalla urallaan pitkälle edenneissä.

Yrittäjänä toimiminen tiukassa kilpailutilanteessa on usein kovin epävarmaa, joten menestymisen strategia on hyvä olla kirkkaana heti alusta lukien. Minun kauppani lähellä Neulamäessä toimii S-ryhmän Sale, ja alempana risteyksessä yksi Suomen suurimmista Prismoista. Kova kilpailutilanne pakottikin heti alkuun miettimään ja kristallisoimaan omat vahvuudet ja mahdollisuudet pärjätä. Asiakastyytyväisyystutkimuksemme toi esille kauppamme tärkeimpänä vahvuutena hyvän asiakaspalvelun, ja siihen oli mielestäni syytä tarttua ja käydä sitä vahvistamaan erilaisin markkinoinnin ja henkilöstöjohtamisen keinoin. Nyt kauppamme on tunnettu hyvästä palvelusta jo muuallakin Kuopiossa. Yrittäjänä ei voi jäädä tuleen makaamaan ja odottelemaan apua yhteiskunnalta, tai jostain korkeamman kädestä, joten jo alkuun on syytä pohtia toiminnan strategia selkeäksi. Sen jälkeen on helpompaa keskittyä oikeisiin asioihin.

Yrittäjyys sopii monenlaisille tyypeille, mutta suosittelen tätä vallankin kaltaisilleni tylsistyjille. Jos koet innostuvasi pidellessäsi monenlaisia lankoja käsissäsi, pidät haasteista ja siedät epävarmuutta, niin vaikea on kuvitella osuvampaa tehtävää kuin yrittää ite, vaikkapa K-kauppiaana!

sirpa_karppi_w300ssKirjoittaja on Sirpa Karppi, Kuopion Yrittäjien hallituksen jäsen ja K-market Neulamuikun kauppias

Kommentit

  • plokkariukki

    Toimin yrittäjänä noin kymmenkunta vuotta. Niin kauan homma kiinnosti ja innosti kun firma meni eteenpäin ja löytyi uusia haasteita. Sitten alkoi alallamme muutos ja ehkä yhtiökumppaneidenkin kanssa tuli firman kehittämisessä ja uudelleen suuntautumisessa tiettyjä erimielisyykiä. Kyllästyin ja väsyin ainaiseen vääntämiseen ja töiden haalimiseen. Vaihdoin totaalisti alaa ja opiskelin pariinkin kertaan aivan toisille aloille ja tein vielä pari vuosikymmentä töitä palkallisena. Kumpi parempi, en tiedä? Muista maksaa eläkkeet yrittäjä, nyt sen huomaan kun pihistin yrittäjänä eläkemaksuista, onneksi palkkatyöstä eläkemaksut hoitaa palkanmaksaja!

  • Sirpa Karppi

    Kyllä, yrittäjällä on aina riskit kannettavanaan ja niihin kannattaa todellakin varautua mm. vakuutuksilla.

Kommentointi on suljettu.