Toinen tarvitaan rinnalle

Älä jää yksin, tule mukaan toimintaan!

Olen Tuomo Burman, sokea yksin yrittäjä Kuopiosta. Usein, kun tuskailen yritykseni asioiden kanssa, niin kaipaan toista yrittäjää jakamaan yrittäjyyden kuormaa. Kerron omia ajatuksiani rinnalla kulkemisesta. Toivon, että näistä on toisillekin yrittäjille tai muuten yksin työskenteleville hyötyä.

Yksi puu ei pala kunnolla

Minulla puolisoni Mervin kanssa on mökki Tuusniemellä. Vietämme kesällä paljon aikaa mökkeillen. Mökkeilyyn kuulu meillä saunominen. Meillä on perinteinen puulla lämpiävä sauna. Kiukaaseen pitää aina lisätä puita. Joskus käy niin, että jokin iso puu jää yksinään palamaan kiukaan tuli pesään. Siellähän se huonosti palaa, eikä oikein edes lämmitä. Mutta jos yksinäiselle puulle laitetaan toinen puu kaveriksi, palaminen tehostuu merkittävästi ja sauna lämpiää.

Yrittäjä liekkeihin

Kun on yksin yrittäjä, joutuu kaikesta päättämään yksin. Asiat täytyy tehdä ”minä ite” menetelmällä. Päätökset ja rutiinit hoituvat, mutta eivät ehkä parhaalla tavalla. Yrittäjäkin tarvitsee rinnalleen toista ”puuta”, jotta pääsisi oikein kunnolla liekkeihin ja saisi aikaan hyvää tulosta. Kaksi päätä keksii enemmän ideoita kuin yksi. Toki myös tehtäviä voi jakaa kaverin kanssa.

Yksinyrittäjän vaihtoehdot

Yksinyrittäjällä on vaihtoehtona yhdistää yrityksensä toisen yrittäjän kanssa. Tämän jätän nyt tällä kertaa käsittelemättä. Vaihtoehto, mitä itse käytän on verkostojeni tuki. Vaikka omat verkostoni eivät ole ihan suoraan yrityksessäni kiinni, niistä olen kokenut saavani apua yrittäjyyteeni. Esimerkiksi omien verkostojeni yrittäjä kollegoilta voin kysyä neuvoja ja vinkkejä asioihin, mitkä eivät itselle valaistu. Koska olen sokea yrittäjä, siis vammaisyrittäjä, saan paljon vertaistukea toisilta vammaisyrittäjiltä. Esimerkiksi siihen, miten tarvitsemiani apuvälineitä voi hankkia tai miten tietty sivusto toimii sokean käyttämillä apuvälineillä. Koska olen järjestöihminen, kuulun Suomen vammaisyrittäjät yhdistykseen.

Toinen tai oikeastaan jo kolmas ”puu” on yrittäjäjärjestö. Kuulun Kuopion yrittäjiin. Järjestö antaa minulle koulutusta, edunvalvontaa ja erilaisia tapahtumia. Sekä myös verkostoja, joista voi saada lisää yhteyttä ja vinkkejä yrittäjyyteen.

Yrittäjä älä jää yksin

Jos tuntuu, että tarvitset rinnallesi toisia yrittäjiä, niin suosittelen liittymistä yrittäjäjärjestöön. Ei tarvitse enää olla yksin, vaan saa vertaistukea. Tämä voi saada yrityksesi liekkeihin ja yhä parempaan tulokseen. Siis ihan niin kuin saunan lämmityksessä yksi puu ei pala kunnolla yksinään, mutta laitetaanpa kaveri rinnalle, niin jo palaa.

 

Terveisin Tuomo Burman/ Kuopion Softop Oy

Tuomon on Kuopion Yrittäjien hallituksen jäsen.