Vastuullinen savolainen yrittäjä

Aloin pohtimaan miksi olen yrittäjä? Maatilalla kasvaneena oppi suunnittelemaan itsenäisesti päivän työt ja tavoitteet. Siitä oli helppo jatkaa maatalousopistokoulutuksen jälkeen aluemyyntipäälliköksi tekemään myyntityötä kahdessa läänissä. Aikoinaan tuli samalla viikolla kaksi tarjousta – vientipäälliköksi vai yrittäjäksi? Pienen pohdinnan jälkeen vastaus oli helppo: yrittäjyys, perhe ja Savo. Sillä tiellä on kuljettu nyt jo yli 20 vuotta.

Yrittäjyys on monimutkainen yhtälö, jota joutuu ratkaisemaan joka päivä eri tavalla. Minulla on yrityksessäni toimiva tiimi mutta enimmäkseen yrittäjät ovat yksinyrittäjiä. Kuitenkaan ei tarvitse toimia yksin vaan yrittäjäjärjestön toimintaan osallistuminen antaa verratonta vertaistukea ja verkostoitumisen hyötyä. Tietenkin miettii, että miksi minä yksinyrittäjänä maksan sen n. 160 euron jäsenmaksun – onko siitä hyötyä?

Toisaalta sehän on vain 2-3 auton tankkausta tai yhden tunnin lakiasiamiehen palvelun hinta. Ei siis kovinkaan mittava sijoitus siihen nähden mitä kaikkea yhteistyötä, palveluita, kauppakumppaneita järjestöstä saa, jos haluaa. Monet yrittäjät maksavat jäsenmaksun muutaman vuoden ajan ja eroavat sanoen ettei jäsenyydestä ollut mitään hyötyä. Tässä tullaan suomalaiseen perisyntiin eli jäädään omaan nurkkaan makaamaan eikä sännätä turuille ja toreille osallistumaan. Se vain on meidän perusluonteessamme ettei meillä ole ns. Amerikan meininki. Hiljaa hyvä tulee – mutta tällöin yrittäjä ei mainosta yritystään ja osa kassan kilinästä valuu muualle.

Yhteistoiminta ja osallistuminen tuo mukanaan laajemman vastuun. Täytyy välittää omasta toiminnasta, kollegayrittäjistä ja eritoten asiakkaista. Palveluimagomme pitää olla sillä tasolla, että tuottamamme hyödyke asiakkaalle – olipa se palvelua, tuotetta tai mitä tahansa – on jatkumo, jota tullaan hakemaan uudestaan. Parasta markkinointia on tyytyväisen asiakkaan kertoma viesti eteenpäin onnistuneesta kauppa- tai toimintasuhteesta. Pitkän linjan yrityksillä ei voi olla kertakäyttöasiakkaita.

Nyt tämä pohdinta riittää. Laitetaanpa isompi vaihde päälle. Jokainen yrittäjä voi – ei istahtaa vaan seisahtaa – hetkeksi pohtimaan asiaa ja keksimään pari napakkaa syytä, joilla voi pienin kustannuksin kehittää toimintaansa. Ehdotan ensimmäiseksi: osallistumista! Käykääpä kokeilemassa mitä saatte irti yrittäjien lukuisista tapahtumista. Toiseksi: laajentakaa verkostojanne myynneissä ja ostoissa esim. tuttavayrittäjien kautta. Vuosien varrella yritykselleni on tullut monta uutta, pitkäikäistä yrittäjäkumppanuutta niin myynti- kuin ostoasioissa, kun on lähtenyt innokkaasti tapahtumiin mukaan ja pitänyt suutansa auki.

Nälkäinen kala madon nappaa.

Heikki Tertsunen, Kuopion Yrittäjien hallituksen jäsen ja yrittäjä yrityksessä HT-toimistokalusteet, Kuopio