VERKOSTO – on hyvä olla mukana yrittäjäyhdistyksen toiminnassa!

Reipasta meininkiä Kuopion Yrittäjien viestintävaliokunnassa. Ilo olla mukana!

Joskus – tosin harvoin – miettii että miksi taas pitää mennä kokoukseen tai palaveriin. Yleensä parin tunnin kokoustamisen jälkeen huomaa kotimatkalla, että sai enemmän kuin antoi. Kaikki osallistujat antoivat kokemustaan ja näkemystään yhteiseksi hyväksi. Samalla itsekin loi tunnettuutta yrittäjästä, henkilöstä ja persoonasta. 5-15 yrittäjää näki ja kuuli toistensa toimialoista ja ideoista. Vuosien myötä henkilöiden vaihtuessa pakka vain kasvaa, kun jaksaa osallistua.

Itse olen ollut 23 vuotta yrittäjänä. Silti olen vasta erittäin alkutaipaleella, varsinainen noviisi. Verratkaapa vaikka näihin: Japanilainen kylpylähotelli Hoshi on maailman vanhin perheyritys. Sillä on ikää 1 300 vuotta, ja nyt yritystä vetää 46. sukupolvi. Italialainen Berettan asetehdas on puolestaan maailman vanhin perheyrityspohjainen teollisuusyritys. Vuonna 1526 aloittaneella aseyrityksellä on ikää 475 vuotta.

Joku on kertonut 1300 tai 475 vuotta sitten heistä, jotka tuottavat laadukkaita palveluita tai tuotteita. Ja sana on levinnyt. Sitähän mekin yrittäjinä haluamme, että joku tietää meistä ja jopa kertoo eteenpäin. Ansioita siihen tarvitaan. Niitä pitää vain monistaa.

Yhteistoiminta ja verkostoituminen ovat aika monipuolisia laatusanoja laventamaan yritystoimintaa.
Oman pajan – olipa se sitten kampaamo, korjaamo, atk-paja tai ihan mikä toimiala tahansa – nurkkahuoneen toimistossa voi murjottaa ja valittaa, ettei mikään toimi eivätkä asiakkaat tunne yritystä. Toinen vaihtoehto on verkostoituminen: lähde kylille, tulevien asiakkaiden luo! Sinne pääsee ilman kalliita mainoskustannuksia osallistumalla yhteisiin toimintoihin ja tapahtumiin, joissa tulee tunnetuksi. Sinäkin olet olemassa, sinut hyväksytään kaveriksi ja kohta sinulta kysytään palveluita ja tuotteita.

Nykyään yrittäjät voivat kahlata somen valtavirtaan ja tuottaa monenlaista materiaalia toisten katseltavaksi. Onnistuessaan pystyy saamaan sellaiset seuraaja- ja kaverimäärät, mitä kukaan ei voinut ennustaa 20 vuotta sitten. Maailma tiivistyy ja ihmisten tiet kulkevat sähköisesti samalle polulle. Ja mikä verkosto siinä on syntynytkään!

Kannattaa osallistua yrittäjien paikallisyhdistyksen toimintaan – siellä syntyy erilaisia verkostoja ja kumppanuuksia – jäsenmaksun palautusta saat enemmän kuin arvaatkaan!

Heikki Tertsunen, Kuopion Yrittäjien hallituksen jäsen ja yrittäjä yrityksessä HT-toimistokalusteet, Kuopio