Verkostoidu – menesty – vaikuta

Kuva on Kuopion Yrittäjien syyskokouksesta, jonka yhteydessä nuoret yrittäjät tapasivat Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäistä.

Olen ammatiltani suunnittelija-mallimestari, eli teen vaatteiden kaavoja suunnittelijan kuvan mukaan ja suunnittelen vaatteita myös itse. Tuotteista ja vaatteista mainitaan aina vain suunnittelija, joka loihtii tuotteisiin upeat linjat, mutta loppujen lopuksi mallimestari on se, joka tuotteet saa elämään. Jos tuote pitää saada istumaan hyvin, tarvitaan avuksi hyvä mallimestari. Siksi olen ylpeä ammatistani!

Olen tehnyt pitkähkön ura vaatetusteollisuudessa ja olen ehtinyt näkemään sen kulta-ajan sekä romahduksen. Olen päässyt työskentelemään upeiden suomalaisten suunnittelijoiden kanssa ja sain olla tekemässä ja luomassa mitä erilaisimpia mallistoja niinkin erilaisissa yrityksissä kuin edesmenneet PTA ja Seppälä – molemmat arvostettuja ja suomalaisia. Toisessa toimin mallimestarina ja toisessa suunnittelija-mallimestarina. Toisessa tehtiin designvaatteita ja toisessa vaatteita massoille. Molemmissa oli ilo olla mukana.

Nykyään olen yrittäjä. Moni alansa ammattilainen lähtee yrittäjäksi, koska vapaus päättää omista asioista tuntuu houkuttelevalta. Yrittäjäksi ryhtyminen voi olla kokeilu tai osa työuraa, mutta sen ei tarvitse olla lopun ikää kestävä sopimus. Tällä hetkellä minusta kuitenkin tuntuu, että itse olen yrittäjä loppuun saakka.

Mikä sitten yrittäjyydessä kiinnostaa? Syitä on monia, mutta tässä mielestäni kiinnostavimmat: olet itsesi pomo, määrittelet itse työtehtäväsi ja työaikasi, saat toteuttaa itseäsi ja unelmiasi: follow your dreams! Lisäksi yrittäjyys antaa vapauden valita, milloin ja kenen kanssa teen töitä – usein myös missä teen töitä. Joskus se on vapautta tehdä töitä lähes kahdessa vuorossa ja joskus vapautta olla tekemättä mitään tai vapautta laittaa työasiat sivuun ja tehdä jotakin ihan muuta. Yrittäjän vapaus tarkoittaa minulle vapauden ja itsenäisyyden tunnetta, vaikka se joskus olisikin vain näennäistä. Vaikka työtunteja kertyy paljon, saan päättää itse tekemisistäni. Silloin työkuorma on helpompi hyväksyä. Yrittäjäksi ryhtyminen ei ole toistaiseksi kaduttanut, päinvastoin, vaikka konkurssinkin olen tehnyt.

Yrittäjänä koen tärkeäksi tämän hetken mediaseksikkään käsitteen: verkostoituminen. Sen tärkeydestä voidaan olla montaa mieltä, mutta henkilökohtaisesti pidän sitä välttämättömänä. Verkostoituminen voidaan määritellä usealla eri tavalla, riippuen siitä tapahtuuko se yritysten vai henkilöiden välillä; verkostoitumiseen vaaditaan ainoastaan valmiutta ja kiinnostusta tavata uusia ihmisiä ja halua tutustua heihin.

Yrittäjien verkostoituminen on yhtä vanha ilmiö kuin itse yrittäminen. Käytännössä verkostoitumisella tarkoitetaan kaiken tasoista yhteistyötä ja kanssakäymistä. Verkostoitumiseen lukeutuu esimerkiksi yrittäjän verkostot tavarantoimittajiinsa, alihankkijoihinsa ja asiakkaisiinsa, vaikka usein heitä ei välttämättä ajatella osaksi omaa verkostoa sekä tietenkin myös verkostoituminen oman ja muiden alojen asiantuntijoiden kanssa erilaisissa tapahtumissa.

Kun puhutaan yrityksen verkostoitumisesta, hyödyt näyttäytyvät usein uusina liiketoimintamahdollisuuksina, parempina toimintaedellytyksinä ja ratkaisujen löytymisenä; yhdessä voidaan saavuttaa sellaista, mihin kukaan ei yksinään kykenisi. Lisäksi verkostoitumisesta on hyötyä myös henkisesti – varsinkin naisyrittäjyydessä. Kun sinulla on takana hyvä verkosto, jaksat paremmin.

Aide Tonts on kirjoittanut kirjan Verkostoidu – Vaikuta – Menesty, ja häneltä olen lainannut otsikon tälle tekstilleni. Aide Tonts kirjoittaa, että vahvat verkostot tukevat asemaasi tänään, mutta vahvistavat myös tulevaisuuden mahdollisuuksiasi. Anna verkostoillesi mahdollisuus saada osa tiedostasi, osaamisestasi sekä ihanasta persoonastasi.

Assi Moilanen on suunnittelija-mallimestari ja Kuopion Yrittäjien hallituksen jäsen.