Verkostot, verkostot, verkostot

Pisnesrehveillä kauppa kävi!

Syyskuun Yrittäjän päivän seminaariin kerättiin kyselyllä taustatietoa pohjoissavolaisten yritysten kuulumisista. Yksi kysymyksistä oli ”Löydätkö osaavia alihankkijoita/yhteistyökumppaneita?”. Vähän yli puolet vastaajista vastasi ”Kyllä”.

Avoimissa vastauksissa pyydettiin tarkemmin kertomaan, mitä kautta yhteistyökumppaneita on löytynyt. Vastauksina oli esimerkiksi:
• verkostoitumalla, osallistumalla koulutuksiin yms.
• verkostot, suositukset, Linkedin
• verkostot ja järjestöt
• vakiintuneet yhteistyökumppanit
• puskaradiolla
• suhteilla
• vanhojen tuttujen kautta

Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta avoimissa vastauksissa kaikki siis kertoivat löytäneensä alihankkijoita tai yhteistyökumppaneita verkostojen kautta.

Onko yritykselläsi varaa olla verkostoitumatta? Kun suurin osa ”kyllä” vastanneista luottaa verkostoonsa, tulee mieleen, että ”ei” vastanneilla taitaa olla tekemistä oman verkostonsa kehittämisessä.

Verkostoituminen ei ole pakkomyyntiä tai tyrkyttämistä. Se on ihmisten välisiä kohtaamisia, joihin joskus – heti tai myöhemmin – liittyy yhteistyötä. Verkostot voivat myös liittyä harrastukseen tai elämäntilanteeseen. Koira-harrastajat tai kotiäidit löytävät omista verkostoistaan konkreettista apua, iloa, tekemistä ja seuraa.

Hyvät verkostot ovat yrityksille elinehto. Verkoston kautta saadaan tuotteita tai palveluita, joita tarvitaan yrityksen ydinliiketoiminnan pyörittämiseksi. Verkoston kautta on mahdollista kasvaa ja kehittyä. Verkostosta saa apua, tukea ja tietoa. Esimerkiksi Yrittäjien blogin nimeä pohdittiin jonkun aikaa. Lopulta paras ehdotus ”Yritäpä ite” tuli #digisawotan tapahtumassa, kun pyysin ideoita osallistujilta.

Joillekin verkostoituminen saattaa tarkoittaa tyhjänpäiväistä jaarittelua kissanristiäisissä. Paras tapa verkostoitua on tietysti tehdä töitä yhdessä. Hyville tekijöille tulee soitettua seuraavankin kerran, kun tarvetta on. On tärkeää voida luottaa siihen, että yhteistyökumppani hoitaa sovitun homman.

Erilaiset tapahtumat, koulutukset ja kissanristiäisetkin ovat hyviä tapoja tavata uusia ihmisiä, ja saada tietoa heidän osaamisestaan ja tekemisestään. Uusia ihmisiä tavatessa ei välttämättä heti aleta keskustella projekteista tai kaupasta. Kun on kerran tavannut, on paljon helpompi ottaa myöhemmin yhteyttä, mennä kahville tai lounaalle juttelemaan lisää.

Tuoreena yrittäjänä olen itse ahkerasti verkostoitunut esimerkiksi Kuopion Yrittäjien toiminnassa, #digisawotan verkostossa ja monissa muissa eri tapahtumissa ja koulutuksissa. Kyläluudan työ alkaa vähitellen tuottaa tulosta: sen lisäksi että olen tavannut paljon mahtavia tyyppejä, olen saanut mukavasti työprojekteja. Niitä tuskin olisi tullut yhtäkään, jos olisin nyhjännyt omassa toimistossani. Olen alkanut suhtautua verkostoitumiseen ja ihmisten tapaamiseen niin, että saan tapaamisista joka kerta jotain irti. Saan tietoa siitä, missä alueen yrityksissä mennään, opin jotain uutta, saan päivän naurut tai pullakahvit.

Verkostoitumista tehdään myös digimaailmassa: Facebookissa, Linkedinissä, Twitterissä ja monissa verkko-yhteisöissä jaetaan tietoa, osallistutaan keskusteluun ja autetaan kysyjiä. Verkkosivut ovat yrityksen kasvot verkossa: sieltä on löydyttävä tarpeelliset tiedot helposti ja miellyttävällä tavalla, kun kävijä sivuille päätyy.

Oikein mainiota syksyä Savon Sanomien lukijoille! Tule nykäisemään hihasta, jos kissanristiäisissä tavataan!

Kirjoittaja on Kuopion Yrittäjien hallituksen jäsen Jenni Rissanen, hän on yrityksensä Paju Consulting oy:n toimitusjohtaja ja yritysten opas digimaailmassa.

 

 

 

Tässä blogissa kerrotaan yrittäjien silmin heidän kokemuksistaan ja näkemyksistään siitä, miten asiat toimivat rakkaassa Kuopiossamme, Pohjois-Savossa ja ylipäätään yhteiskunnassamme. Kirjoittajiksi kutsutaan ja toivotetaan tervetulleeksi yrittäjiä ympäri maakuntaa. Kerromme yrittäjien iloista ja murheista, lisäksi haluamme herättää vilkasta keskustelua. Uskomme, että yhteistyöllä ja avoimella keskustelulla saamme vietyä asioita eteenpäin ja muutettua maailmaa pieni pala kerrallaan.