Yrittäjä ei voi sairastaa

Oletteko kuulleet yksinyrittäjän tai pienen yrityksen omistajan kertoneen olleensa sairaslomalla? Aika harvinainen tarina. Meillä pienyrityksen omistajilla ei ole varaa olla poissa töistä – tulot kun loppuvat joka tunnilta minkä firma on kiinni. Miksi näin on?

Yrittäjyys on elämäntapa ja jokapäiväinen rutiini, jossa tehdään työtä ja palvellaan asiakkaita välittämättä pienistä vaivoista. Viikonloppuina ja loma-aikoina voi sairastaa. Näin muuten monesti onkin, että sinnitellään pienessä nuhassa maanantaista perjantaihin. Viikonloppu maataan reporankana kuumeessa. Maanantaina jatketaan hieman toispuoleisena ja kyllä se siitä viikon aikana taas sutviintuu.

Keskeinen vakava tosiseikka on vielä se, että pienyrittäjän sosiaaliturva on yrittäjän itsensä päättämä eli normaalisti ala-arvoinen. Aloittava yrittäjä varsinkin haluaa tehdä kaikki vakuutuksiin ja itseensä liittyvät sopimukset varovaisesti ja säästäen maksuissa, ajatellen optimistisesti, ettei minulle satu mitään. Päivärahaa sairastumisen varalle ei ole monellakaan yrittäjällä muutoin kuin pakollisen Yel-eläkevakuutuksen kautta.

Tapaturmavahingot on vakuutettu paremmin mutta päivärahan määrässä on niissäkin yleensä tingitty ja saatava summa ei korvaa kaikkia tulonmenetyksiä. Kaiken pahan lisäksi vakuutusturvat yleensä jumivat paikoilleen, koska niitä ei kukaan päivitä mahdollisesti kasvavaan liikevaihtoon ja riskeihin nähden oikeammaksi. Vakuutusyhtiöiden edustajilla kun ei ole velvoitetta tehdä pienasiakkaille ns. vuositarkistusta. Kirjanpitäjä voi mainita asiasta, koska näkee yrittäjien vaihtelevat turvatasot, mutta yleensä yrittäjä ei jouda kuuntelemaan, tai sitten kirjanpitäjän auktoriteetti ei riitä parantamaan asioita.

Tosiasiassa yrittäjä on Suomen valtiolle halvempi yksilö kuin normaali palkansaaja. Kelan maksamat sosiaalietuudet palkansaajille ovat selkeästi korkeammat kuin yrittäjien saamat korvaukset johtuen pienemmistä palkoista ja esim. niistä laskettavista sairauspäivärahoista. Kun yrittäjä ei sairasta, niin ei hae myös korvauksia.

Itsenäisyyspäivänä on tapana palkita erilaisilla kunniamerkeillä ansioituneita henkilöitä. Valtion kannalta katsottuna meillä on yksi yrittäjäluokka yli muiden veronmaksajina – myyntimiehet ja – naiset. Miettikääpä tätä: He maksavat keskitasoa enemmän autoveroa, polttoaineveroa, alkoholi- ja tupakkaveroa. Veroprogressiokin nostaa tuloveroa. Eikä jouda sairastamaan, joten saantopuoli on vähäistä. Näille veronmaksun sankareille pitäisi antaa 30 vuoden työuran jälkeen Suomen Valkoisen ruusun ritarikunnan risti.

Työntekijä on yleensä aina paremmassa asemassa sairastamisen suhteen verrattuna yrittäjään – saikku pelaa ja palkka juoksee.

heikki_tertsunen_co7a7241

Kirjoittaja on Kuopion Yrittäjien hallituksen jäsen  Heikki Tertsunen, (HT-Toimistokalusteet)

FAKTA: Vuonna 2015 Kuopion kaupungissa maksetuista sairauspäivärahoista 5.2 % maksettiin Yel:n perusteella (yrittäjille). Sairauspäivärahan saajia Kuopiossa oli kaikkiaan 6721 henkilöä, joista yrittäjiä 347. (Lähde: Kela)