Yrittäkää ihmiset

Kaksi väsynyttä, mutta iloista opiskelijaa istuu junassa. Takana on kansallinen Nuoren Yrittäjyyden Uskalla Yrittää 2019 finaali. DoomBox NY:n toimitusjohtaja Sami ja tuotekehittäjä Sauli matkustivat pitkän matkan Kuopiosta tähän kaksi päiväiseen tapahtumaan esittelemään tuotoksiaan. Tällä kertaa palkintoja ei lähtenyt mukaan, muttei se nuoria yrittäjiä lannista, sillä mukaan tarttui reilusti kokemusta bisneksen teosta ja myyntipuheiden pidosta isossa kaupungissa.

DoomBox NY:n tarina alkoi 8 kuukautta sitten Ny Start Up -kurssin merkeissä, jossa toisilleen tuntemattomista AMK-opiskelijoista koottiin opiskelijaryhmiä. Tehtäviä oli vain yksi: keksiä liikeidea, ja perustaa sen pohjalle yritys. Sitten keksittiin. Ensimmäiset 4 ideaa vaikuttivat kaikki hyviltä, mutta kymmenien tuntien työn jälkeen ne jouduttiin turhautuneina kuoppaamaan yksi kerrallaan. Aika kului, mutta mitään valmista ei saatu. Epätoivo alkoi painaa koko ryhmää, kun aikaa Kuopion semifinaaliin oli kaksi kuukautta, eikä ryhmä ollut päässyt alkua pidemmälle. Sitten lopulta löytyi se oikea idea, johon koko ryhmä pystyi sitoutumaan. Vielä kerran laitettiin kaikki peliin tähän yhteen ideaan. Tämä toimi niin hyvin, että se vei ryhmän lopulta semifinaalin voittoon ja Helsingin finaaliin asti.

Yrittäjyydessä on kyse paljon enemmästä, kuin keksiä hyvä idea ja tehdä sillä rahaa. Kärsivällisyyttä ja sovittelutaitoja on opittu, ja on joutunut todellakin poistumaan mukavuusalueeltaan. Paljon on tunteja laitettu tuotteen kehittelyyn, markkinointiin ja ideariihiin ilman mitään takeita siitä, vastaako tuote asiakkaan tarpeita, ennen kuin vasta sitten, kun se kohtaa asiakkaan. Kokemus on ollut silmät aukaiseva. Mitään kun ei saa valmiina ja kaiken eteen on tehtävä työtä. Palkintona on kuitenkin jatkuvia onnistumisen tunteita ja ystävyyssuhteita, kun pääsee toteuttamaan itseään saman henkisten ihmisten kanssa. Kolmen henkilön voimalla tämäkin oppiyritys jatkaa tietään osakeyhtiöksi syksyllä, mikä luo sitten vielä lisää haasteita ja ongelmia ratkaistavaksi tulevaisuuteen.

Yrittäkää ihmiset! Jokaista epäonnistumista seuraa väistämättä onnistuminen, kun vain jaksaa uskoa tekemiseensä.

 

Kirjoittaja (vas) on Sami Kujala, Kuopion Yrittäjien harjoittelija. Samin vieressä on Sauli Sormunen.

NY Start Up on korkea-asteen opiskelijoille suunnattu yrittäjyysohjelma, jossa oppimisympäristönä toimii oma NY Start Up -yritys. Yritys toimii ideoiden testilaboratoriona, tarjoaa mahdollisuuden soveltaa työelämätaitoja käytäntöön oman yrityksen kautta ja antaa opiskelijalle kuvan siitä, millaista on työskennellä omassa yrityksessä. Ohjelmaa järjestää voittoa tavoittelematon Nuori Yrittäjyys ry (NY) yhdistys, joka tukee yrittäjyyskasvatusta Suomessa. NY on osa kansainvälistä Junior Achievement (JA) -verkostoa, joka tavoittaa vuodessa yli kymmenen miljoonaa oppilasta 113 maassa.