Ammatillisen koulutuksen juhlavuosi

Oppilaitokset ovat hiljentyneet kun opiskelijat ja opettajat ovat ansaitulla joululomalla, rentoutumassa sekä valmistautumassa kevääseen. Vaan millainen on ollut päivän päästä muistoihin jäävä itsenäisyyden juhlavuosi amiskentällä?

Suurin ja eniten kaikkeen vaikuttanut asia on ollut 190milj. Leikkaukset ammatillisen koulutuksen budjetista. Tästä opiskelijat, opetushenkilöstö ja järjestöt ovat pitäneet astetta korkeampaa meteliä mediassa ja fyysisessä maailmassa. Leikkaukset tarkoittivat useille koulutuksen tarjoajille säästötoimia; henkilöstöä on jouduttu karsimaan, lähiopetusta vähentämään ja ryhmäkokoja kasvattamaan. Tingitty on kouluruoan laadussa ja jopa koulutustarjonnasta. Jossain on riittänyt lämmityksen pienentäminen. Kaiken lisäks, hallitus päätti, että ensin leikataan, sitten uudistutaan. Ei mikään helppo homma.

Amisreformia, eli sitä uudistusta on väkerretty hirveellä kiireellä alkuvuodesta syksyyn asti. Päälle 500sivua uutta ammatillista koulutusta astuu voimaan 1.1.2018. Ei ole enää erikseen nuorten ja aikuisten koulutusta, mutta koulutuksen tarjoaja voi käytännössä päättää, onko aikuisille ja nuorille omat ryhmät. Opiskelijan henkilökohtaista opintopolkua on kehitetty vielä yksilöllisemmäksi, ja reformissa on korostettu sitä, ettei jo opittua tarvitse opiskella uudelleen. Työssäoppiminen tapahtuu oppisopimuksena tai uutena tulevana koulutussopimuksena. Koulutussopimuksella työpaikallatapahtuva oppiminen on entistä enemmän ennalta suunniteltua ja ohjatumpaa. Osaamista arvio edelleen NÄYTTÖ, jota arvio opiskelija itse, opettaja sekä työpaikan edustaja. Näin taataan se, että työelämään kehitettävät taidot tulevat esille. Yhteishaun lisäksi tulevan jatkuvan haun, on tarkoitus edistää opiskelemaan pääsyä juuri silloin kun elämä siltä näyttää. Reformissa on hyviä asioita useempiakin, mutta tää vaatii sopeutumista joka taholla.

Loppuillaan oleva vuosi on ollut suomalaiselle koulutukselle kuitenkin yhtä juhlaa, kun kilpailutuloksia katselee. Ammattitaidon MM-kilpailut toivat Suomeen neljä mitalia, joista yksi kultainen tuli Matias Korrin mukana Savon ammattiopistolle lentokonehuollosta. Kyseisistä kisoista mitalien lisäksi kunniamainintoja tuli Suomelle kiitettävä määrä. Pohjoismaiden nuorten kokkien ja tarjoilijoiden mestaruuskisojen jälkeen Sakkylla saatiin taas juhlia, kun Jaana Juutilainen ja Janna Miettinen tarjoilivat itsensä paritarjoilun kultamitaleille tuoden ensimmäisen PM-mestaruuden Suomeen kyseisistä kisoista. Suomalaisten menestyminen näissä kilpailuissa kertoo, kuinka varjeltava koulutus meillä täällä on. Huippuosaamista on nähty myös ammattitaidon SM Taitajakisoissa sekä tulevia lahjakkuuksia Taitaja9 kilpailussa. Järjestöjen kulttuuri ja liikuntatapahtumat puolestaan ovat luoneet yhdessäolon hetkiä ja positiivista meininkiä, uusia kaverisuhteita unohtamatta.

Huhtikuun lopulla Sakkyn (ja muun Kuopion siinä sivussa) valtasi amisopiskelijat ympäri maan, kun valtakunnalliset kolmipäiväiset ammattikoululaisten kultturikilpailut alkoivat. SakuStars2017 – Sata Lasissa teemalla, olikin oikein onnistunut tapahtuma ja lahjakkaita opiskelijoita nähtiin täälläkin. Päällimmäisenä mieleen jäi aito ilo ja yhdessä tekemisen meininki, kaikilla oli hyvä fiilis ja itsensä ylittämisiä nähtiin lukuisia.

Tuhannet opiskelijat ovat saaneet viettää tänäkin vuonna valmistujaisiaan ja taputtaa itselleen hienosta suorituksesta, opiskellessaan itselleen ammatin. Tämä tietää uusia huippuosaajia työpaikoille, osalla polku jatkuu jatko-opintoihin. Kun opiskelijoita valmistuu, luonnollisesti uudet opiskelijat aloittavat amiksen. Näin syntyy amisten kiertokulku. Heh.

Muistelkaamme hyvällä vuotta 2017, ei se murehtimalla paremmaks muutu. Ja tsemppiä ihan jokaselle tulevaan vuoteen, kohta onkin jo juhannus ja