Kesätyökaaos

©Laura Leskinen

Kesätyöt ovat toisille paine ja toisille ei-niin-suuri stressinaihe. Kesätöitä aletaan hakemaan yläkoulussa, ellei jopa ala-asteen viimesillä vuosilla. Tänä päivänä monet yritykset ottavat nuoria palkalliseen parin viikon kesätyöharjoitteluun, nuo ”tutustu ja tienaa” -ohjelmat ovatkin mainio ensikokemus työelämään. Oma ensimmäinen kesätyö oli Nesteen huoltsikalla (lue: äitin työpaikalla), juuri tämän tyyppisesti.

Huoltoasemalta pääsin seuraavana kesänä Varkauden kaupungin kesätyöharjoitteluun, joka oli kuukauden mittainen ja könttäpalkalla. Toimin hoivaharjoittelija nimikkeellä palvelutalossa, joka oli kaukana siitä mitä halusin tehdä, mutta silmiä avaava kokemus. Toki vanhukset olivat ihania eikä pahaa sanottavaa ole itse paikasta, en vain ole sote-alalle soveltuva henkilö. Kesätyörahoilla muistaakseni ostin vaatteita ja kävin kavereiden kanssa syömässä.

Ensimmäinen kesä Kuopiossa ja ikä 18, ravintola-alan opinnot alkaneet ja ammattipasseja suoritettu. Kesätyöhakemuksia kirjoitin työelämätaitojen opettajan avulla puhtaaksi. Hain kesätyötä neljästä eri kunnasta ja lopputulos oli, ettei kesätyötä tärpännyt. Enkä rajannut työnhakua vaan oman alan töihin. Onneksi Mummon tuttu tarvitsi mansikanpakkaus apua, oli pariksi aamuksi tienestiä.

Kun ammattitaitoa ja hyviä työsuorituksia on tullut lisää, on helpompi hakea töitä. Esimerkiksi viime kesän olin mieluisassa duunissa Kallaveellä, joka myös tuki opiskeluja anniskelun ansiosta. Veikkaan silti, että nyt jos vaihtaisin paikkakuntaa – olisi kesäksi taas vaikeampi löytää kunnon työtä.

Juttiksen omat vinkit kesätyöhakuun, eli juttuja joita oon itse kantapään kautta todennut:

1. Ole valppaana kesätyöhaussa! Ota seurantaan te-palveluiden sivut sekä pidä silmällä isojen yritysten avoimia työpaikkoja. Esimerkiksi kauppaketjujen kesätöistä voit löytää paremmin infoa heidän omilta sivuiltaan.

2. Ja ajoissa. Maaliskuussa voi olla jo myöhäistä, kesätyöilmoituksia tipahtelee juuri nyt joka päivä, uusia ja uusia. Tietysti aktiivinen kannattaa olla vähintäänkin niin kauan, että kesätyösopimus on kirjoitettu.

3. Panosta työhakemukseen ja CV:n laatimiseen. Yrittäjät haluavat aina sen parhaan työntekijän omaan taloonsa. Mitä vahvuuksia omaat joita juuri tuossa työssä tarvitaan? Miksi juuri sinut pitäisi palkata meille töihin? Omassa työhakemuksessani itsestä kertomisen lisäksi olen vastannut näihin kysymyksiin ja lisäksi perustellut minkä ansiosta vaikkapa paineensietokyky on kasvanut. Vastaa myös niihin kysymyksiin, joita työpaikkailmoituksessa on kysytty. Edustava kuva ammattiasussa on plussaa myöskin. Ei ole tosiaan väärin tuoda omaa persoonaansa esille jo hakemuksessa, mutta pitää muistaa että hakemus pysyy asiallisena eikä ammu yli. Uskalla kehua itseäsi! Voit vielä antaa vaikka kaverin lukea avoimen hakemuksesi, viimeisten kirjoitusvirheiden tai sanasekoilujen huomaamiseksi.

4. Haastattelussa pyri tuomaan itsestäsi parhaat puolet työn kannalta esille, pukeudu asiallisesti ja varustaudu hyvällä mielellä. Tutustu yritykseen ja työtehtäviin etukäteen, haastattelija saattaa kysyä jotain tyyliin tiedätkö miten meillä toimitaan tai mikä on sivutuotteemme. Kun tämän tyyppisiin kysymyksiin osaa suorilta vastata, osoittaa se kiinnostusta työtä kohtaan vielä lisää.