Opiskelijatoiminta – lusmuilua vai duunia?

Tai ehkä hyötyharrastus. Opiskelijakuntatoiminta antaa paljon, mutta ottaa myös aikansa. Toiminnassa panoksen lataa opiskelija itse, ei opo eikä äiti. On hienoa nähdä aktiivisia opiskelijoita, mutta on muistettava yks tärkee asia; omat opinnot ja niiden ykkösenä pitäminen

Kun opo viime keväänä antoi tutor-tapaamisessa pahvisen pienen kortin, naurahdin pienesti päässäni. Tapaamispassiin tulis merkitä jokainen opiskelijakunta ja tutortoiminta juttu, jossa on ollut mukana. Tarviisin noita passeja ainakin viis, tosin mahdoton muistaa mitä niihin listata.

Jos vain yksi opiskelija ryhmässä on aktiivinen opiskelijatoiminnassa, herää keskustelua siitä, miksi tämä opiskelija on hyväksytysti tunneilta välillä poissa ilman että niitä tarvitsee korvata? Miks toi tyyppi pääsee henksuravintolaan syömään tai moikkailee opistonjohtajaa nauraen. Joihinkin kysymyksiin itsekin olen vastaillut, amiskan ykkösellä jopa kyllästymiseen asti. Jotkut on kyselleet, että maksetaanko mulle kerrottuani kokousten joskus venyvän useampiin tunteihin. Ei mulle rahallista korvausta maksetakkaan, mutta en sitä oo kaivannutkaan. Oon saanut paljon muuta, etenkin unohtumattomia kokemuksia ja hyödyllisiä taitoja joita ei luokassa opi. Opiskelijatoiminnasta saa myöskin opintopisteitä vapaasti valittaviin opintoihin. Kuitenki pitää muistaa, että jokainen tunti jonka oon ollut edustustehtävissä luokkaopetuksen sijaan, on pitänyt itsenäisesti opiskella. Tää on meinannut välillä unohtua.

Opiskelijatoiminta ajaa täysin opiskelijoiden etuja ja vahtii meidän muroja. Opiskelijakunta ja tutor-opiskelijat järjestävät hyvinvointia edistäviä tapahtumia sekä toimii opiskelijoiden äänenä oppilaitoksen vaikuttamiselimissä, parhaimmassa tapauksessa kunnallisellakin tasolla. Aktiiviopiskelijat, etenkin Tutor-opiskelijat, ovat suuressa roolissa aloittavien opiskelijoiden tutustuttamisessa ja tsemppaamisessa. Mulle oli ainakin merkitystä sillä, että ysiluokan jälkeen mua oli kannustavat opiskelijat ottamassa vastaan amispolulle.

Opiskelijatoiminta tarjoaa väyliä valtakunnalliselle vaikuttamiselle, aiemmin mainittujen lisäksi. Valtakunnallisia opiskelijatapahtumia järjestetään ympäri Suomen, lukuisilla eri teemoilla ja tyyleillä, eivätkä kuitenkaan sitouta politiikkaan tai mihinkään muuhunkaan. Monet lähtevät tapahtumille ihan jo fiilispohjaltakin uusia tyyppejä tapaamaan. Itellä kävi tosin niin, että opistoamme edustaessa alkoi järjestötoiminta kiinnostaa enemmänkin ja sillä tiellä jatketaan etteenpäin edelleen. Tapahtumia järjestetään kilpailu ja koulutus mielellä, mutta sanoisin että kaikkia opiskelijatapahtumia yhdistää me-henki ja positiivinen tsemppaava ilmapiiri.

Huh, kuten ehkä voi huomata, opiskelijatoiminta melko laaja-alainen juttu ja osa-alueita löytyy valittavaksi asti. Enkä ole maininnut esimerkiksi ryhmän vanhin toimintaa tai yhteistyötä korkea-asteen opiskelijakuntien kanssa. Toiminta on tärkeää ja sillä varmistetaan opiskelijoiden laissa määrättävä kuuleminen heitä koskevissa asioissa, jokaisessa toisen asteen oppilaitoksessa. Kun opiskelijoita kuulla heitä koskevassa päätöksen teossa, pystytään kehittämään koulutusta just semmoseks mitä opiskelijat tarvitsee. Ja tästä on pidettävä kiinni.

Ihanaa Tammikuuta ❤️

Tämä teksti on ensimmäinen osa tekstisarjasta, jossa kerron yleisesti sekä omakohtaisin kokemuksin opiskelijatoiminnasta toisella asteella ja sen hyötyjä ammattitaidon kannalta. Seuraavat osat tulen julkaisemaan talven ja alkukevään aikana

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  Kiitos raportista, mukavaa että jatkat tarinaa!

  omana aikanani 70-luvulla amiskassa valittiin luokan vanhin, joka hoiti yhteisiä asioita. Virallisia kouludemokratian vaalejakin tuli ja oli, sekä oppilaskunta toimitti yhtenäisempää toimintaa).
  Vanhimman luokan vanhimpana minut nimettiin linjan ”luottamusmieheksi”, mikä rooli jatkui myöhemmin työuralla. Tällöin luottamusmiehellä oli jo laki- ja sopimusperusteisia tehtäviä sekä ammattiliiton puolella että työpaikalla. Amiskan opettajat säilyivät tuttavina pitkään, myös kuraattori on edelleen hyvä tuttu ja kertoi lukevansa pohdintojani päivälehdessä.

  Menestystä opintoihin ja yhteisten asioiden hoidon saralle!

  • Jutta Vihonen

   Kiitos kommentistasi, harvoin kuulee omakohtaista kokemusta näistä jutuista vähän pidemmän ajan takaa. Kivointa on lukea, että luottamusta opiskelijoille on jo tuolloin annettu!

Kommentointi on suljettu.