Onko kansalaisaloitteessa sittenkään voimaa, vai onko valiokunta voimakkaampi?

Sivistysvaliokunta toi tänään #maksuton2aste mietintönsä päätökseen, esittäen eduskunnalle kansalaisaloitteen hylkäämistä (Sivistysvaliokunnan mietin­tö SiVM 17/2018 vp). Valiokunta piti asiaa tärkeänä, mutta kansalaisaloitteen ”tekninen muotovirhe” oli lopullinen syy hylkäämiselle. Olen suuresti pettynyt. Niin on aloitteen takana olevat järjestöt, useat kansanvaikuttajat, yksittäiset henkilöt. Sen huomaa räjähtäneestä somesta.

Ja hyviä somenostoja on ollutkin. Esimerkiksi Vihreiden kansanedustaja Emma Kari kommentoi nuorten puolia pitäen, että olisiko pitänyt palkata juristiarmeija hoitmaan asiaa, niin ettei muotovirhettä syntyisi. Ja että eikö tämä vie pohjan aloitejärjestelmältä. Pohja poltettiin myös siltä työltä mitä nuoret ovat tehneet puolitoista vuotta, mutta työ silti jatkuu. Nuoria ei voi syyttää siitä, että eduskunnan sijaan aloite olisi pitänyt osoittaa Valtioneuvostolle. Aloitetekninen virhe ei paranna opiskelijoiden mahdollisuuksia kouluttautua mitenkään.

Kijoitin Marraskuussa 2017 miksi maksuton toinen aste on tärkeä saada tarkasteluun ja toteutukseen. Paneuduin tuolloisessa kirjoituksessani tasa-arvoon, joka ei toteudu opiskelijoiden välillä. Osa pääsee esimerkiksi ammatillisesta koulutuksesta muutamilla kympeillä, kun taas pelkkä lukiokoulutus maksaa useita tuhansia. Maksuton toinen aste edistää tasa-arvoa ja ehkäisee nuorten, peruskoulun päättäneiden nuorten syrjäytymistä. Koulutukseen panostaminen ei ole kuluerä, Demari-edustaja Pilvi Torstikin toteaa omassa kirjoituksessaan että toinen aste on Suomessa nykyään peruskoulutus – Ilman toista astetta työllistyminen on miltei mahdotonta.

Saimme kansalaisaloitteen käsittelyn aikana oppimateriaalilisän. Tämä on pieni toivon pilkahdus ja kunnioituksenosoitus, mutta 46€/kk on vaikea etenkin ammatillisissa opinnoissa, sillä oppimateriaalit tulevat yleensä kerralla maksettavaksi opintojen alkaessa. Lisäksi tämän tuen piiriin kuuluvat henkilöt ovat pieni osa, sillä tuki on osoitettu vähävaraisille. Tämä ei vain riitä yhdenvertaisiin koulutusmahdollisuuksiin.

Kuten alussa sanoin, työ kaikesta huolimatta jatkuu. Emme lannistu, sillä aloitteella on edelleen yli 53 tuhatta kannattajaa, se ei muutu mihinkään. Koulutus on investointi Suomen tulevaisuudelle, ei kuluerä.

Näihin sanoihin ja tunnelmiin, rakkaudella

Jutta

Kansalaisaloitetta tukevat järjestöt:
Pelastakaa Lapset Ry
Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI ry
Suomen Lukiolaisten Liitto
Suomen Opiskelija Allianssi OSKU ry
Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS